Харвард

„Харвард“ е едно от най-престижните висши учебни заведения в света и едва ли някой, решил да го завърши, би си помислил, че може да стане обект на подигравки за това свое решение. И все пак това се случва в България, където политиците доказаха, че могат да се подиграват на всичко, макар и така най-вече осмиват собственото си интелектуално ниво.

Откакто Асен Василев и Кирил Петков, и двамата завършили в Харвард, се появиха на политическата сцена учебното заведение излезе на преден план. Първоначално дипломата на Кирил Петков беше поставена под съмнение, а той трябваше да доказва, че е учил в американския университет. След като това се случи, незнайно на каква база, започнаха и подигравките. Лена Бориславова, която е завършила магистратура по право в „Харвард“, също се присъедини в групата на „подиграваните“, след като стана началник на кабинета.

„Остроумните“ подигравки достигнаха своя апогей, след като вчера зам.-председателят на  ИТН Тошко Йорданов облече тениска с надпис „Право в Харвард; Шегувам се“ („Harvard Law; Just kidding“). Причината за това е определянето на назначаването на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР за противоконституционно от Конституционния съд.

В отговор на това Лена Бориславова написа в своя Фейсбук профил, че правилата за избор на шеф на КЕВР не са нейни персонални правила, а колективно решение на управляващата коалиция.

„С тях и с кандидатурата на Станислав Тодоров се съгласиха всички партии в коалицията, включително бяха подкрепени в зала от г-жа Ива Митева и г-н Тошко Йорданов. Няма обективни и професионални аргументи зад поименната нападка срещу мен, като се има предвид, че всички гласуваха единодушно. Най-добрата атестация за политическа зрялост е да умееш да губиш с достойнство.“

В публикацията си тя качи и действителни снимки от „Харвард“.

Въпреки че често у нас се казва, че няма значение къде си завършил образованието си, а какво си научил, с нападките на тема „Харвард“ се показва точно обратното по един изключително куриозен и безпрецедентен начин.

Българите имат невероятната способност да осмиват всичко и всички и именно това е един от примерите, които доказват това твърдение. Независимо че по-малко от 5% от кандидатствалите в „Харвард“, биват приети и не всички завършват. Независимо че там са учили бившите американски президенти Барак Обама, Джон Кенеди, Франклин Рузвелт и много други. Всичко това няма значение.

Така с една тениска и много парадоксални коментари политическата култура в България достига нови дъна, в които да си от Учиндол значи да си патриот, а да си учил в „Харвард“ е национално предателство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук