Един от гробовете, открити на масовия гроб в гора край Изюм. Снимка: Евгений Малолетка/АП
Един от гробовете, открити в гора край Изюм. Снимка: Евгений Малолетка/АП

В окупираните от Русия райони на Украйна са извършени военни престъпления, включително изнасилвания, изтезания и затваряне на деца, заяви в петък ръководителят на разследващия орган, упълномощен от ООН, предде „Ройтерс“.

Украйна и западните ѝ съюзници твърдят, че руските войници са извършили множество нарушения на правата след инвазията на 24 февруари, но Москва отрича това като клеветническа кампания.

„Въз основа на доказателствата, събрани от комисията, тя заключи, че в Украйна са извършени военни престъпления“, заявиЕрик Мьозе, който оглавява анкетната комисия за Украйна, пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

Комисията се е съсредоточила върху райони, окупирани преди това от руските сили, като Киев, Чернигов, Харков и Суми.

Разследващите от комисията, създадена от Съвета по правата на човека през март, са посетили 27 места и са разпитали повече от 150 жертви и свидетели.

Те откриха доказателства за голям брой екзекуции, включително тела с вързани ръце, прерязани гърла и огнестрелни рани в главата, каза Мьозе.

Той заяви, че разследващите са идентифицирали жертви на сексуално насилие на възраст между 4 и 82 години. Въпреки че някои руски войници са използвали сексуално насилие като стратегия, комисията „не е установила някаква обща закономерност в тази насока“, добави Мьозе.

Русия беше призована да отговори на обвиненията на заседанието на съвета, но мястото ѝ остана празно. Нямаше незабавна официална реакция от страна на Москва.

След това комисията ще обърне внимание на твърденията за съществуването на лагери за „филтриране“ в окупираните от Русия райони за обработка на украински затворници, както и на твърденията за принудително прехвърляне на хора и осиновяване на украински деца в Русия.

Украйна и някои други държави призоваха комисията да разследва и масовото погребение край Изюм, в Източна Украйна, където са открити стотици тела.

„Ако бъдат оставени без отговор, (нарушенията на Русия) ще ни въвлекат в мрачен свят на безнаказаност и всепозволеност“, заяви пратеникът на Украйна Антон Кориневич пред съвета чрез видеовръзка.

Мьозе заяви, че е във връзка с Международния наказателен съд относно констатациите на комисията. Органът трябва да представи пълен доклад на съвета в края на мандата си през март 2023 г., включително с препоръки за това как извършителите да бъдат подведени под отговорност.

Русия принуждава украинци да гласуват в референдумите

Днес Русия започна референдуми, целящи анексирането на четири окупирани региона в Украйна. Украйна заяви, че жителите на регионите са били  заплашвани с наказание, ако не гласуват.

Гласуванията за това дали регионите да станат част от Русия започнаха, след като по-рано този месец Украйна си върна големи територии в североизточната част на страната в контраофанзива срещу инвазията, започнала на 24 февруари.

След като тази седмица руският президент Владимир Путин обяви и военна мобилизация за привличане на 300 000 войници, които да се сражават в Украйна, Кремъл изглежда се опитва да си върне предимството в разрастващия се конфликт.

А като включи четирите области в състава на Русия, Москва може да представи атаките за тяхното отвоюване като нападение срещу самата Русия – предупреждение към Киев и западните поддръжници.

В сряда Путин заяви, че Русия ще „използва всички средства, с които разполага“, за да се защити, което е намек за ядрени оръжия.

Войната вече отне живота на десетки хиляди хора, изтръгна от домовете си милиони и разклати световната икономика.

Референдумите бяха обсъждани от месеци от назначените от Москва власти в четирите региона – в източната и югоизточната част на Украйна – но неотдавнашните победи на Киев на бойното поле предизвикаха бързане за насрочването им.

Гласуването в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, които представляват около 15 % от територията на Украйна, трябва да се проведе от петък до вторник. Избирателни секции бяха създадени и в Москва, за жителите на тези региони, които сега живеят в Русия.

Сергей Хайдай, губернатор на украинската Луганска област, заяви, че в град Старобилск руските власти са забранили на населението да напуска града до вторник, а въоръжени групи са били изпратени да претърсват домове и да принуждават хората да гласуват.

„Днес най-доброто нещо за жителите на Херсон би било да не отварят вратите си“, заяви в приложението за съобщения Telegram Юрий Соболевски, разселеният украински първи заместник-председател на Херсонския областен съвет.

Гайдай заяви, че в контролирания от Русия град Биловодск директор на компания е казал на служителите, че гласуването е задължително и всеки, който откаже да участва, ще бъде уволнен, а имената му ще бъдат предадени на службите за сигурност.

„Настроението на руснаците е паническо, защото те не бяха готови да проведат толкова бързо този така наречен референдум, няма подкрепа, няма достатъчно хора“, заяви херсонецът Соболевски в приложението за съобщения Telegram.

Всичко за войната в Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук