„Още от първите часове на войната на 24 февруари заклеймихме руската агресия срещу Украйна като абсолютно недопустима“, каза днес Румен Радев. „Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Колкото и абсурдно да звучи, тази заплаха не може да бъде пренебрегвана“.

Това каза днес президентът Румен Радев след консултативната среща по отношение последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна, предизвикана от частичната мобилизация, обявена от Русия.

Към момента няма пряка военна заплаха за България, но ще бъдат взети мерки за осигуряването на страната ни, каза още Радев. България няма да признае референдумите, провеждани от Русия в Донбас с цел откъсването им от Украйна, посочи още държавният глава.

„Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива в България“, каза още Радев.

В срещата взеха участие представители на назначената от Радев служебна изпълнителна власт, както и представители на разузнавателните служби и управлението на отбраната.

„Критично важно е България да има парламент и устойчиво редовно правителство“, каза още Радев.

„Време е да чуем партиите с амбиции да управляват как ще управляват политическата криза“, допълни той.

Президентът подчерта още необходимостта от модернизиране на армията ни, така че да е оперативно съвместима със съюзниците ни от НАТО. По думите му не бива да допускаме „България да загуби способност и национално достойнство, като не може да охранява собственото си въздушно пространство в интегрираната система за ПВО на Алианса“.

Редно е да се отбележи, че доскоро служебното правителство, назначено от него настояваше да се водят преговори с „Газпром“. В първите дни на войната на Русия в Украйна пък той заяви, че Русия ще спечели до дни. Настоящата позиция идва на фона на множество призиви България да заеме категорична позиция и на практика с няколко дни закъснение – решението на Путин за частична мобилизация беше съобщено в сряда, а лидерите на повечето държави в НАТО и ЕС вече заявиха позициите си официално.

„Разумът отстъпва на оръжията“, каза още Радев, без да уточнява в коя от страните – дали при Русия, която атакува Украйна, или при Украйна, която защитава дома и територията си.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук