В родопското село Момчиловци млади и стари учат… китайски. Но не защото ще се готвят да посетят източната страна – Поднебесната империя сама идва при тях, пише Daily Mail. А причината е местното кисело мляко.

„Трудно е, но човек трябва да бъде упорит и да не се отказва”, споделя пенсионерката Цвета Радкова, която на 66-години отново ходи на училище в село Момчиловци в Южна България.

Но дъщеря ѝ Веселина, която е довела и 9-годишното си момиченце, вече владее цели изречения на китайски език и с това окуражава съучениците си.

На снимката: Местни жители учат китайски език
На снимката: Местни жители учат китайски език

Малко европейци, а дори и малко българи, са чували за Момчиловци – селото, нависоко в склоновете на Родопите близо до границата с Гърция. В Китай обаче Момчиловци се е превърнало в нарицателно за загадки, чудеса и дълголетие. На негово име дори е наречена напитка от кисело мляко, която направо подлудява китайските потребители.

Това лято Момчиловци бе домакин на стотици китайски посетители, които посетиха третия китайско-български фестивал на киселото мляко в селото.

Имаше редица табелки на китайски език, които насочваха гостите към специална зала за лекции, посветени на чудотворното влияние на киселото мляко върху здравето, както и към дегустации на кисело мляко и сирене.

Деца тичаха наоколо, подвикваха „Ни Хао“ („здравейте“ на китайски – бел.ред.) и разпространяваха фестивални листовки и карти на селото на български, китайски и английски език. През втория ден от фестивала се проведе конкурс за красота. Избрана бе новата „Царица на киселото мляко“, която ще украси опаковката на продукта „Момчиловци”.

„Всеки китаец знае две неща за – кисело мляко и рози”, обяснява Лин Лин от Шанхай, един от гостите.

СЕЛОТО НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

Хората от Момчиловци са свикнали с китайските гости, откакто през 2009г. китайската фирма „Bright Dairy” за пръв път достави в Китай бактериите, открити в местното кисело мляко. С помощта на тези бактерии фирмата разработи за китайските потребители освежаваща напитка от кисело мляко. Тя се консумира със сламка и не е  толкова гъста. „Bright Dairy”  обаче не забравя произходът на напитката, която е кръстена „Момчиловци”, а на етикета е изобразена българска девойка в народна носия

Известното кисело мляко на китайски език е по-популярно с по-краткото име „Mosili’an”. Това е най-продаваният продукт, в този процъфтяващ сектор, продаван в повечето супермаркети и неговите реклами могат да бъдат видяни по автобусните спирки, както и по телевизията.

Популярността му е подпомогната от скандала за замърсеното мляко на прах в Китай през 2008г., който принуди много потребители да се огледат за чуждестранни марки, които се смятат за по-безопасни.

С мотото си „Чудотворната тайна на селото, където хората живеят дълъг живот – Момчиловци”, продажбите са били 6,0 милиарда юана (765 милиона евро, 910 милиона долара) миналата година, съобщи говорител на „Брайт”.

wire-1418017-1506399399-816_634x422

„Момчиловци е известно като „село на дълголетниците”, заради поради големия брой столетници, които живееят тук”, заяви говорител на фирмата в рамките на фестивала.

И наистина – поне трима души от курса по китайски, в който са се записали 40 местни жители, твърдят, че техни роднини са живели повече от 100 години.

„Нашето проучване показа, че една от тайните на дълголетието е местното кисело мляко“, казва фирменият говорител.

ДЪЛЪГ И КРИВОЛИЧЕЩ ПЪТ

В Момчиловци живеят около 1000 души, а годишно в селото идват около 1000 китайски туристи при общ брой на гостите от около 5000-6000, обяснява кметът на селото Сийка Суркова.

„Броят им нараства всяка година и това е нормално, като се има предвид огромната рекламна кампания за киселото мляко в Китай, от която ние печелим”, добави тя.

wire-1418019-1506399400-791_634x422

През 2014г. Момчиловци става домакин на китайския „Сървайвър“, в който седем китайци, въоръжени само с китайско-български речник, трябваше да се оправят в едно българско семейство. Но през миналата година в България са дошли едва 18 500 китайски туристи, като по този показател страната сериозно изостава от европейската тенденция към привличане на китайски туристи. За преки полети между двете страни засега само може да се мечтае, обясняват запознатите. Гостите на Момчиловци от Китай трябва да летят до Европа и оттам да вземат вътрешен полет за София или Пловдив. А накрая ги чакат още няколко часа по път с много завои, за да стигнат до селото.

Но със сигурност  си заслужава!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!