далай лама
Далай Лама се ваксинира срещу коронавирус

Далай Лама се ваксинира срещу коронавирус. Тибетският духовен водач получи първата си доза ваксина в събота.

„Това е много полезно, много добро“, каза той индийския град Дхарамсала в събота.

Индия стартира своята кампания за ваксинация на 16 януари, но тя беше ограничена до здравни работници. От 1 март схемата е разширена за хора на възраст над 60 г.  Заедно с тях ваксина получават и лица на възраст между 45 и 59 г. с други заболявания.

Далай Лама призовава хората да се ваксинират

Получавайки първата си доза в северния щат Химачал Прадеш, Далай Лама заяви, че хората трябва да бъдат ваксинирани. Той призовава всички жители на Земята, които имат право, да „приемат тази инжекция“, да за спасят себе си и хората, които обичат.

Главният медицински директор на района на Кангра в Химачал Прадеш д-р Гурдаршан Гупта заяви, че Далай Лама е предложил да посети центъра за ваксинация „като обикновен човек“, предаде Ройтерс.

Говорейки пред Би Би Си миналата година, Далай Лама заяви, че пандемията е насърчила „чувство на загриженост, на по-голямо състрадание“.

Индия иска да ваксинира 300 милиона жители с приоритет

Индийското правителство има за цел да обслужи 300 милиона „приоритетни хора“ с ваксинацията си до края на юли. Регулаторът на лекарствата в страната даде зелена светлина на две ваксини – едната, разработена от AstraZeneca с Оксфордския университет (Covishield) и една от индийската фирма Bharat Biotech (Covaxin).

70-годишният индийски премиер Нарендра Моди беше сред първите, които получиха ваксината.

От началото на пандемията Индия потвърди над 11 милиона случая и над 157 000 починали. Голяма част от Индия съобщава за рязък спад на случаите напоследък. Дневните инфекции падат под 20 000 души. Пикът от 90 000 индийци бе белязан през септември. Но наскоро няколко щати съобщиха за рязко увеличаване на броя на случаите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!