Снимка: greekcitytimes.com/

Най-дългият подводен електропровод в света е на финалната права. Кипър, Гърция и Израел се подписаха под предварително споразумение за изграждане му. Той ще премине по дъното на Средиземно море, съобщава „Ройтерс“.

Кабелът ще свързва електропреносните мрежи на трите държави. Проектът е на стойност 900 милиона долара.

Проектът, наречен Евроазиатски интерконтектор, ще осигури резервен източник на енергия в случай на бедствие. Това обяви израелският енергиен министър Ювал Щайниц. Той пристигна в Никозия за подписването на меморандума.

 „Кабелът ще ни позволи да получаваме електроенергия от електрическите мрежи на европейския континент по време на извънредна ситуация и по-важното – ще подкрепи способността ни да увеличим значително зависимостта от генерирането на слънчева енергия“, каза Щайниц.

Израелското министерство заяви, че Европейският съюз е признал кабелната мрежа като „проект от общ интерес“ и е готов да я финансира отчасти. Според кипърските власти интерконектора „ЕвроАзия“ ще  подобри енергийната сигурност на острова и ще  увеличи делът на възобновяемата енергия от вътрешни източници.

 

„Консултациите между трите работни групи бяха интензивни и продължиха гладко“, за да се изготви окончателният документ, който да бъде подписан от тримата енергийни министри, заявиха източници от енергийното министерство на Кипърпред Financial Mirror.

 

Етапи на изграждане на евроазиатския електропровод

Кабелът ще бъде с капацитет 1000-2000 MW. Очаква се електропроводът да бъде завършен до 2024 г., съобщават израелското енергийно министерство. Според кипърските власти обаче ще е готов още през 2023 година.

Кабелът ще е с дължина 1500 километра и ще бъде положен на дълбочина максимум 2700 метра. Това го прави най-дългият електропровод, поставен на най-голямата дълбочина.

Кабелът ще покрива три участъка в Средиземно море. Първият е 310 километра между Израел и Кипър. Вторият – 900 километра между Кипър и Крит. Последният е дълъг 310 километра между Крит и континенталната част на Гърция.

Той ще може да пренася електроенергия от производители на чиста енергия до Европа по 1208 км „магистрала за електричество“. Това ще става  през конверторни станции, построени от Siemens.

Кабелът също така ще задоволи изискванията за „енергийна сигурност“ за Европа. В същото време ще сложи край на енергийната изолация на Кипър.

Интерконекторът EuroAsia е приоритет във визията на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по т.нар  „Зелена сделка“.

България остава извън енергийния пъзел в Средиземно море

С изграждането на електропровода ЕвроАзия се подрежда поредното парче от енергийния пъзел в Средиземно море. Гърция, Израел и Кипър вече се договориха и за изгражданетона  газопровода EastMed.

Плановете на този етап са по тръбите да тече газ, добиван от перспективните находища по крайбрежието на Израел и Кипър, към Европа. Естествената първа спирка на газопровода е Гърция, а това означава, че през южната ни съседка ще се разпределят значителни количества суровина, при това не от традиционния за Европа доставчик Русия.

В същото време България вече 12 години не успява да приключи изграждането на интерконектора с Гърция. Припомняме, че проектът за Междусистемна газова връзка Гърция – България започва още през 2009-а. Преди две седмици премиерът Бойко Борисов за пореден път обеща до края на годината тръбата да проработи, но според експерти това отново няма да се случи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук