Интервю с президента на Литва Далия Грибаускайте пред 
американското  списание Foreign Policy.

Вие сте помолили за постоянно разполагане на американски войски в Литва?Да, американските войски в Европа се намират на завет, в Германия и Западна Европа, докато заплахата вече е в източните райони – в Полша и балтийските държави. Ето защо нашата препоръка е да има американски войници тук за постоянно. Ние се нуждаем и от противовъздушна отбрана.

Каквато в момента нямате?
Нямаме, а ни е необходима.  Няма как да подигурим сухопътните войски ако нямаме противовъздушна отбрана.

Колко голяма заплаха е Русия днес в Литва?
Русия е заплаха не само за Литва, но за региона и за цяла Европа. Виждаме как Русия се държи в Калининград, руски анклав на нашата граница. Там те имат разгърнати ядрени ракети, които могат да достигнат и до европейските столици.  Вече не става въпрос само за региона на Балтийско море.

Притеснявате ли се от „малките зелени човечета”, както се наричат на шега руските войници. Могат ли да дойдат тук, както стана в Украйна?
Това може да се случи по различни начини. Един от тях се нарича „Запад 2017” – огромно руско военно учение в Беларус, което се очаква тази есен. Поставянето на така наречените зелени човечета на наша територия ще бъде много трудно, защото те не говорят литовски език, а ние не разполагаме с много рускоговорящите хора.

Притеснявате ли се, че Русия може да окупира коридора Сувалки между Литва и Полша, тъй като би било трудно за НАТО да изпрати допълнителни войски в Балтийските страни в условията на криза?
Да, разбира се. Ето защо искаме постоянно присъствие на наша територия и затова имаме нужда от възможности за въздушна отбрана, така както Русия контролира небето.

Какво казват от САЩ за това?
Бавно постигаме съгласие.

Със САЩ или с НАТО?
И с двете. През 2010г. започнахме да обсъждаме с НАТО плановете за отбрана на Балтийските страни. И все пак, тези планове не са достатъчни за справяне с агресивно поведение от нашия съсед Русия. Необходимо е разполагането на войски на наша територия. Миналата година на срещата на върха във Варшава, се договорихме за това Полша, Литва, Латвия и Естония да получим всеки  по един батальон. И ние ги имаме. Този тук, в нашата страна, е воден от Германия, но в него ще участват общо 7 страни.

Вярвате ли, че Западът иска да отстоява чл.5 от Договора на НАТО относно колективна отбрана?
Мисля, чл. 5 вече е на наша територия – батальонът трябва да защитава страната ни. Най-малко седем страни членки на НАТО са тук.

Какво мислите възгледите на американския президент Доналд Тръмп за НАТО?
Мисля, че някои от отправените критики от страна на президента са основателни, особено тези за разходите за отбрана. Всички членове на НАТО трябва да инвестират повече. В Литва тази година харчим 1,8% от БВП на страната за отбрана, а през следващата година сумата ще бъде 2,1%. Тази критика от президента Тръмп е оправдана.

По този начин не поставя ли президентът Тръмп под въпрос валидността на НАТО?
Аз не го тълкувам по този начин.

Какъв мислите, че ще бъде следващият ход на руския президент Владимир Путин?
Никой не знае, но е ясно, че той цели да ни провокира. Върху него има вътрешен натиск, затова се нуждае от външни врагове. Виждаме как периодично открива нови врагове в една или друга област. Европа е един от регионите, в които той би искал да има дестабилизация.


Имате предвид неговата намеса в изборите във Франция?
Навсякъде, където е има подкрепа на ултрадесните и ултралевите политически сили. Свидетели сме на киберпропагандни атаки в много държави по света.

Увеличиха ли се  кибератаките след инвазията в Крим?
О, да. След Крим, инвестицията в пропагандата и информационната война, значително се увеличи. В нашата страна ние вече сме в нетрадиционна обстановка заради постоянни кибератаки, телевизионни пропаганди и информационни атаки от Русия. Ние виждаме това през цялото време. Те се опитват да инвестират в някои политици и  планират фалшиви новини.

Русия финансира определени политици?
Да. Това е тяхно стандартно поведение.

Как се противопоставяте на това?
В продължение на три месеца, блокирахме излъчването на някои телевизионни канали. Опитваме се да деконструираме пропагандните митове на наша територия. Например, в момента на пристигането на германския батальон се появи невярна информация, че един немски войник е изнасилил литовски момиче. Реагирахме незабавно, като обявихме, че това е фалшива новина. Проверихме името, което стои зад информацията и се оказа, че такова лице не съществува.

Какво се случва в Украйна в момента?
Опитваме се да ги подкрепяме до колкото можем с хуманитарна помощ, военно и политическо съдействие.

Смятате ли, че правителството на Украйна може да оцелее?
Не ме интересуват правителства. Грижа ме е бъдещето на страната и нейния народ. Това е третият президент на Украйна, с който съм работила. Нашата цел е да подкрепяме Украйна и да ги измъкне от корупцията и зависимостта от Русия – да им помогнем да бъдат по-европейски настроени. Те имат война на тяхна територия и всички ние трябва да бъдем търпеливи с тях.

Смятате ли, че санкциите работят?
Санкции са въведени след Крим, и аз не мисля, че имаме някаква причина те да се вдигнат.

Ще се съгласяват европейците с Вас?
Ще видим. Не е лесно. Различните страни имат различни мнения. Но Русия винаги дава нови примери за поведението си.

Имате предвид Сирия?
Да и сега те също представляват заплаха и за Либия. Налице е руска военна концентрация в Египет в близост до границата на Либия.

Считате ли, че Путин има стратегия?
Той импровизира в стратегията си.

Иска ли да пресъздаде на бившия Съветски съюз?
Той има носталгия по него, но знае, че това не е възможно. Путин се стреми към по-голямо влияние, както и да дестабилизира повече държави.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук