Има един безспорен резултат от изборите в неделя. БСП не може да състави правителство. Със 79 депутати и 26 от ДПС и дори 12 от Марешки комунистите ги докарват до 117. Ако патриотите решат да участват, бройката става 119 с Марешки. С ДПС и патриотите БСП прави хубаво мнозинство, ама то е толкова хубаво, че не ми се мисли.

На запад от Драгоман това се чете по единствен начин. Проруските сили губят, проевропейските спечелят. Тихо, да не чуе някой.

На тези избори комунистите изстискаха докрай гъбата на Тодор Живков и тя пусна каквото можа. Демокрацията ни отне. Съветският съюз. Русия. Лошите НАТО-вци. ЕС ще го разтурим днес-утре.

Владо Танев, когото познавам отпреди, но сега ми се явява повече във ФБ, твърдеше преди изборите, че всяка победа на БСП с по-малко от 10 % разлика ще е всъщност загуба. Но основата на близо милион гласа повече за Радев на президентските избори. Победата изобщо не я поставяше под съмнение.

Само че Корнелия избра грешна тактика. Не консолидира анти-ГЕРБ вота, а подхрани надеждите на червената номенклатура, че ще има исторически реванш. Съответно – напред излязоха червените ястреби. Те уплашиха и отвратиха доста хора.

БСП се напъна и вместо да даде модерна визия за България, се върна към Живков.

Генералният резултат беше, че ГЕРБ получи електорален прилив. Страничният – че малките т.нар. десни партии оттекоха. Хората си направиха рационална сметка. Ако някой може да спре комунистите, това е Бойко.

Нека си говорят анализаторите каквото искат. Антикомунизмът не е умрял. Ако е бил умрял, Корнелия успешно го възкреси. Цялата арогантност, алчност, безпардоннност лъщеше в тази кампания, особено в края, когато БКП предвкусваше победата.

В 5 точки резултатите от изборите.

  1. БСП увеличи гласовете и мандатите, но ялово. Нищо не може да направи с тях. Но е факт, че беше реанимирана – къде с помощ от ГЕРБ, къде поради смяната на мениджъра.
  2. Борисов отиде на избори и излезе по-силен. Увеличи бройката на мандатите и сега ще зависи само от патриотите вместо от патриотите, реформаторите и от Първанов.
  3. ГЕРБ вероятно ще даде фандък на руснаците, но няма да е както, ако Корнелия беше спечелила. Впрочем, ако Корнелия беше спечелила, вероятно също нямаше да им даде този фандък, който предизборно обещаваше. Справка – президента Радев.
  4. Като цяло българите може да въздишат по Живковото време, но се оказаха способни да различат фантазното от възможното. А Корнелия и Иво Христов не можаха.
  5. Т.нар. градска десница, както предпочита се идентифицира др. Петър Москов, е фикция. Тепърва предстои да се прави нещо, ако изобщо на този етап е възможно, което да е алтернатива едновременно и на БСП, и на ГЕРБ.

Но се вижда, че ГЕРБ има повече убедени противници, отколкото убедени привърженици. И остава главното. Как хората да бъдат мотивирани да гласуват „за“, а не от страх.

Със страх се вижда докъде я докарахме.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!