Даниъл Фрийд
На снимката: Даниъл Фрийд

Путин се опитва да сплашва, да използва „маскировка“ и натиск да накара Запада да приеме руски контрол върху Украйна и връщане на руския контрол върху други държави от Централна и Източна Европа. От България зависи дали ще е една от тях. Това каза в интервю за БНР Даниъл Фрийд, бивш помощник държавен секретар на Съединените щати – по европейските и евразийските въпроси от 2005 до 2009 г., и почетен сътрудник на Атлантическия съвет във Вашингтон.

 „Съединените щати заявиха, че ако Русия прояви нова агресия срещу Украйна, отговорът ни ще бъде засилване на силите ни в държавите от източния фланг на НАТО. От България зависи дали тя ще е сред тях. Важно е какво България иска. Няма да разполагаме нищо в България без тя да го одобрява. Това да не е Варшавският договор! Но администрацията на Байдън вече обяви, че ще работи в тази посока, ако е необходимо, и ще се консултира с НАТО и всички държави от Букурещката деветка“, каза той.

Според него руснаците плашат с война и агресия, защото вярват, че Европа и Съединените щати могат да направят отстъпки.

„Това е срамно и недостойно за една сериозна държава.Тази войнственост принадлежи към най-лошите времена на Съветския съюз – няма място в настоящето. Но явно според Русия има. Трябва да сме търпеливи, твърди, конструктивни, ако е възможно, но решени да не приемаме реториката на Путин и агресивните заплахи“, коментира още бившият помощник държавен секретар.

Той предупреди, че провокациите на Путин ще продължават.

„Ще се изправим и пред още по-трудни изпитания“, каза Даниъл Фрийд.

Според дипломата руският държавен глава си измисля голяма част от проблемите.

Първият измислен проблем е, че разширяването на НАТО по някакъв начин застрашава Русия. Няма такова нещо. След присъединяването на Полша, Чехия и Унгария към НАТО през 1997 година Съединените щати започнаха да изтеглят силите си от Европа, а не да увеличават контингента си. Разширяването на НАТО направи Европа толкова стабилна, колкото не е била през целия ХХ век.

Вторият измислен от Путин проблем е, че някак си Украйна не съществува като държава. Казва, че украинците не заслужават своя държава и че са част от Русия. И че ако Украйна въобще съществува отделно, ще е като малък брат, който признава контрола на Русия. Украинците не са съгласни. Те доказаха, че са държава и опитите на Путин да елиминира Украйна като такава са част от тъмната страна на руското империалистическо мислене. Това също е измислен проблем.

Измислен проблем е още, че Съединените щати са отговорни за това, че украинците се съпротивляват срещу руския контрол. Украинците го правят, защото вярват в своята държава не по-малко, отколкото българите вярват в България. И имат право – патриотизмът е добро нещо, но не и национализмът“, обясни той.

Ако Европа и Съединените щати са търпеливи, стабилни, решителни и склонни да влязат в конструктивни дискусии, Путин ще намери начин да избере пътя на дипломацията, а не на конфронтацията. Сега избор трябва да направи Москва.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук