Данс

Прокуратурата възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да провери информацията, разпространена от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че българска банка пере през Унгария пари на руски олигарси.

Добрев обяви това пред „Нова телевизия“ преди няколко дни. По-късно от Българската народна банка (БНБ) съобщиха, че нямат данни за подобен казус.

„БНБ е в контакт с ДАНС за оказване, при необходимост, на съдействие в рамките на своята компетентност“, добавиха от Централната банка.

От съобщението на държавното обвинение се разбира, че на ДАНС е указано да се снемат сведения от народния представител, за да бъде дадена конкретика във връзка с изложените твърдения.

„Твърденията за евентуално извършено престъпление пране на пари (чл. 253 от НК) са изнесени в публичното пространство от народен представител от 49. Народно събрание“, добавят от прокуратурата в своето съобщение.

„Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, като е указано да се снемат сведения от народния представител, за да бъде дадена конкретика във връзка с изложените твърдения.

Срокът за извършване на проверка по закон е три месеца, след което наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да образува досъдебно производство“, се казва още в съобщението.

И тук е мястото да припомним, че за изминалата година банките у нас са спечелили внушителните над 2 милиарда лева. Рекорд! Към края на декември 2022 г. банковата система е реализирала печалба от 2.1 млрд. лв. Информацията дойде от БНБ. Спрямо предходната година това е с 663 млн. лв. или 46.8% повече. Толкова висока годишна печалба, отчитана от банковата система у нас, досега не е имало.

Банките са реализирали и отлични приходи от такси и комисиони – 2022 г. на някопко пъти трезорите осъвременяваха тарифите си, като повишаваха цената на най-използваните от гражданите и фирмите банкови услуги. През изминалата година от такси и комисиони банките са събрали над 1.750 млрд. лв., което е с 15.2% повече от предната година.

Банка да имаш в наши дни в България.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук