Представителите на останалите зимни курорти у нас, с изключение на Пампорово, подкрепят плана за управление на Пирин и искат развитие на нови туристически зони.

Банско, Витоша, Боровец и Сапарева баня-Паничище изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и до вицепремиера Валери Симеонов, в което изразяват подкрепата си за правителственото решение, взето на 28-ми декември 2017 г. и очакват то да бъде първа стъпка към ускореното развитие на планинския туризъм у нас.

„През последните почти две десетилетия, ръководствата на всички оператори на ски зони многократно заявявахме, че развитието на планинския туризъм в България и реалното опазване на околната среда в българските планини са неразделно свързани елементи – както е в цяла Европа. Създаването на това изкуствено противопоставяне донесе огромни загуби за България и вкара туристическия сектор в задънена улица.

Явно се вижда, че единствено общините с развит планински туризъм успяват да стабилизират своята демография и икономика, които от своя страна водят и до по-добро състояние на околната среда. Единствено в тези общини се наблюдава ръст ма горския фонд, тъй като местните хора намират поминък в туризма и изоставят дърводобива, дървопреработването и екстензивното земеделия – най-големите бичове за българската гора. На практика и на теория, планинският туризъм няма алтернатива, ако централната власт желае да спаси българските планински райони от обезлюдяване и стопански колапс”, се казва в подписаното и подпечатано от Юлен АД, Витоша ски АД, Бороспорт АД и Рила спорт АД писмо.

Според управителите на зимните курорти, българските граждани и чуждестранните туристи заслужават да получат лесен достъп до развити туристически зони във всички български планини, където да се насладят на неповторимата красота на нашата природа, практикувайки спортни дейности или просто намирайки време за отдих.

„Това може да се случи, единствено ако държавата премахне пречките пред създаването на планинска инфраструктура, които бяха заложени в специализираното и общо законодателство през годините под лобистки и недопустим чуждестранен натиск”.

Те добавят:

„Българските зимни курорти ще подкрепим всички политики за създаване на повече и нови туристически зони – ние прегръщаме идеята за повече конкуренция, защото знаем, че именно конкуренцията ражда по-качествения туристически продукт”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!