Лукойл България
Снимката е илюстративна

Нефтопреработвателната компания „Лукойл“ обжалва в съда формулата, по която Министерство на икономиката определя вноската, която трябва да внася в бюджета съгласно Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

Това обяви Александър Величков, заместник-председател на Надзорния съвет на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ в изказване по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по икономическа политика и иновации и по енергетика.

Те заседават съвместно с цел да изяснят какви средства е събрала държавата и за изясняване дали събраното съответства на това, което реално би трябвало да постъпи в бюджета.

Преди изказването на Величков, пак в същото заседание, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов посочи, че за декември „Лукойл“ е трябвало да внесат

69,9 млн. лв. във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, но реално

внесените средства са по-малко.

До 15 февруари пък трябва да се обяви размера на вноската, която правителството ще очаква да се внесе и за януари, пише БТА.

В момента тече и обжалване на плащането на посочената по-горе сума, след като тричленен състав на ВАС (първа инстанция) отхвърли иска на нефтопреработвателната компания срещу заповедта, с която се определя размера на плащането.

Изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов заяви отговор на депутатски въпрос, че „Лукойл към

днешна дата няма неплатени задължения и всичко, което са имали като задължение е платено в срок.

С тях имаме други производства по реда на ДОПК в съдебна фаза, но няма неплатени задължения“.

Той не посочи конкретен размер на платените от „Лукойл“ средства към бюджета,

позовавайки се на данъчна тайна, която е длъжен да пази, освен ако от компанията не му позволят да съобщи сума. След тези му думи Александър Величков запази мълчание и сума не се съобщи.

В хода на дискусията депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е и председател на Комисията по енергетиката в НАС попита Александър Величков за личните му отношения с финансовия министър Асен Василев.

Въпросите, които зададени визираха дали Величков и министъра на финансите Асен Василев се познават, имали ли са нерегламентирани срещи „в неделен ден през септември 2023 г. и дали са пътували „с ваш личен автомобил“,

На поставените въпроси Величков отговори, че се е срещал с Асен Василев в Министерски съвет и в неговия кабинет (във Министерството на финансите, бел. ред). Ръководителят на „Лукойл“ у нас посочи още, че през „септември 2023 година не е возил в личната си кола Асен Василев“.

В същото време днес стана ясно, че Асен Василев е обсъдил в САЩ продажбата на „Лукойл“.

От съобщение на Министерството на финансите става ясно, че той е провел среща със заместник-секретаря по финансите на САЩ Уоли Адейемо вчера във Вашингтон.

„Двамата обсъдиха важни теми от икономическия дневен ред на Европа и САЩ и възможностите за взаимно сътрудничество и подкрепа.

В срещата участваха Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместник помощник-секретар за Европа и Евразия“, съобщиха от ведомството.

От там допълват също:

„Възможностите за намаляване на руската зависимост от газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за бургаската рафинерия „Лукойл“ обсъди министър Василев на среща със заместник-помощника на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите Амос Хохстийн.

Тема на разговора беше и енергийната свързаност по оста Север-Юг между Гърция, България и Румъния“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук