Десислава Танева
на снимката: Десислава Танева, министър на земеделието

Над 80 млн. лв. по-малко е получила държавата при извършени в периода 2007-2009 г. заменки на нейни гори с частни терени, за които през 2014 г. Европейската комисия реши, че представляват неразрешена държавна помощ, и сега ще си търси дължимите разлики, съобщи на брифинг в парламента земеделският министър Десислава Танева.

Девет години след избухването на скандала идва и предявяването на претенция заради замяната на апетитни държавни горски имоти край Царево, Несебър, Балчик, Пампорово, Разлог, Добринище, Старо Оряхово, Ракитово и Пловдив с частни парцели на по-ниски от пазарните цени.

„Информираме ви за края на една сага, която започна с първия мандат на ГЕРБ. Това са горските заменки, извършени в периода 1 януари 2007 г. до края на януари 2009 г. С влизането на първия мандат на ГЕРБ тогавашния министър на земеделието информира прокуратурата за извършените заменки. Неправителствени организации бяха информирали и Европейската комисия започна проучване, представлява ли това неправомерна държавна помощ. В същото време с влизането на ГЕРБ в първи мандат с решение на Народното събрание бе наложен мораториум върху изключването на заменените горски територия от горския фонд и промяната на предназначението. В тази връзка обект на оценителска експертиза бяха поземлени имоти с обща площ над 110 хил. дка. От 132 договора в 103 е установена неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефициерите. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефициерите в тези 103 договора се равнява малко над 80 млн. лв. Днес МЗХГ изпрати уведомителни писма до тези бенефициери. До края на деня на страницата на министерството ще бъде качен списъкът на тези 103 бенефициери“ – описа случая земеделският министър Десислава Танева.

Тя припомни, че ЕК се е произнесла за извършените заменки, че представляват държавна помощ, която е неправомерна, и затова бенефициерите трябва да възстановят полученото в повече. По думите й извършеното представлява „погром“ и това е направено в периода на „управление на БСП и ДПС“.

След идването на власт на първия кабинет на ГЕРБ, срещу двама бивши министри на земеделието – Нихат Кабил и Валери Цветанов – и срещу бившия ръководител на Агенцията по горите, Стефан Юруков, бяха образувани в началото на 2011 г. дела заради заменките. През 2014 г. обаче те бяха прекратени поради липса на извършено престъпление.

Земеделското министерство с години не намери фирма, която да оцени разликата в цените, за да се претендира за връщане на надвзетите суми, но това вече е направено. На бенефициерите са пратени уведомителни писма да възстановят парите. Те обаче могат да обжалват тези искания и оценките на заменките.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!