Майк Помпео
На снимката: Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео

Американски посланик заяви в сряда, че държавният секретар Майк Помпео го е насочил да координира политиката по Украйна с адвоката на президента Доналд Тръмп, което допълнително намесва висшия американски дипломат в драмата за импийчмънт.

Гордън Съндланд – американският посланик в Европейския съюз, който за разлика от предишните дипломати, свидетелствали в разследването, е политически назначен съюзник на Тръмп – също каза, че Държавният департамент е изтеглил документи, жизненоважни за изявата му пред конгресмените.

Съндланд заяви, че Помпео е насочил отговарящия за Украйна Кърт Волкър да разговаря с личния адвокат на Тръмп Руди Джулиани, бившият кмет на Ню Йорк, който настоявал Украйна да разследва вътрешния съперник на Тръмп Джо Байдън. Той каза, че позицията на Помпео не се променя дори след като дипломатите се оплакват, че Джулиани се среща с уж корумпиран украински прокурор без тяхно знание.

„Включително на 24 септември секретар Помпео насочваше Кърт Волкър да разговаря с Руди Джулиани“, каза Съндланд.

Това е същият ден, в който Белият дом пусна разговора на Тръмп с Владимир Зеленски през юли, в който американският президент притиска украинския си колега „да ни направи услуга“, което тласна демократите да започнат процедура по импийчмънт.

Помпео многократно е заклеймявал разследването за импийчмънт и е обект на критика от бивши дипломати за това, че не защитава служители от кариерата, които са попаднали в скандала и понякога са били нападани лично от Тръмп.

Съндланд, собственик на хотел, който беше назначен след дарение за кампанията на Тръмп, заяви, че Държавният департамент и Белият дом отказват да споделят документи, тъй като той изпълнява заповед за явяване пред Конгреса.

„Тези документи не са класифицирани и, честно казано, трябва да бъдат предоставени – каза той – Не се съмнявам, че един по-справедлив, отворен и подреден процес, който ми позволява да чета записите на Държавния департамент, би направил този процес по-прозрачен.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук