Правителството планира да налее още пари в закъсалата ТЕЦ „Марица Изток 2“, която в момента работи само благодарение на финансовите инжекции от собственика й – „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ). Парите отиват за закупуване на парникови квоти, с които централата покрива собствените си вредни емисии. Отделно въглищната централа, който е сред най-замърсяващите в Европа, получава цялата възможна политическа подкрепа у нас, за да не попадне в обхвата новите европейски екоизисквания, в сила от 2021. Дружеството е получило от екоминистерството безсрочно изключение от спазването на завишените норми за очистване на изхвърляните при работа газове. Дерогацията обаче се обжалва пред административния съд в София.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол.

В отговор на въпрос на БСП депутата Красимир Янков за запазването на работните места в района на „Марица Изток“, Петкова припомни, че и през 2018  енергийното министерство и БЕХ са подпомогнали закупуването на въглеродни емисии за ТЕЦ „Марица изток 2“, за да може тя да продължи да работи.  По думите на министъра, ще бъде внесено ново искане в ЕК  за увеличаване на капитала на ТЕЦ „Марица изток 2. Засега няма информация обаче в какъв размер ще е финансовата инжекция.

Ходът с новото наливане на пари в държавната въглищна централа не е неочакван и според специалисти е единственият възможен да се поддържа все още по някакъв начин предприятието, което за деветте месеца на 2018 отчете загуба над 265 млн. лв., но това не му попречи да откаже солиден договор за осигуряване на студен резерв за системата за над 20 млн. лв. в полза на ТЕЦ „Варна“, контролирана от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Дружеството с капитал от близо 90 млн. лв. има заеми за 1.2 млрд. лв., половината от които са предоставени от компанията майка БЕХ. Тези данни бяха преди енергийният холдинг да купи за трета поредна година въглеродните квоти, за да не бъде санкционирана централата за замърсяване на околната среда над разрешеното й.Това струваше на БЕХ още 324 млн. лв., извадени в края на декември 2018 г., но не стана ясно дали също са оформени като вътрешен заем.

Това означава, че въглищната централа е декапитализирана и заплашена от несъстоятелност. Тъй като тя е държавно предприятие в затруднено положение, увеличение на капитала може да стане само с разрешението на Европейската комисия, иначе би се сметнало за неправомерна държавна помощ. Вдигането на капитала на ТЕЦ „Марица Изток 2“ обаче не решава проблемите с връщането на огромните заеми, за които няма яснота как ще бъдат обслужвани.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!