Туск
На снимката: Бойко Борисов и Доналд Туск

Държавите от Западните Балкани признават, че върховенството на закона, основните човешки права, ефективния съдебна система и доброто управление, както и борбата срещу корупцията и организираната престъпност са ключови за напредъка, развитието и стабилността на целия регион. Това бе записано в заключителната декларация на страните участнички в процеса „Бърдо-Бриони“, които се събраха на среща в Скопие. На нея присъстваха като почетни гости българският министър-председател Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Президентите на Македония, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, председателят на ЕК и българският премиер в общия извод от срещата подчертават, че подкрепят обективните критерии за разширяване на ЕС със страните-членки на Процеса Брдо-Бриони. Те приветстваха посланията и конкретните предложения на Стратегията на ЕС за Западните Балкани и потвърдиха стремежа към разширяване и засилване на ангажимента на ЕС към Западните Балкани.

Лидерите подчертаха значението на предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в София, като конкретен израз на подновения подход на ЕС към региона. Те смятат, че е необходима по-голяма синергия в регионалните инициативи и механизми за развитието на Балканите. Участниците в процеса „Бърдо-Бриони“ очакват допълнителна помощ от ЕС за подобряване на транспортната, енергийната и цифровата свързаност, както и силна подкрепа за съществуващите проекти.

Домакин на форума е президентът на Македония Георге Иванов, заедно с президентите на Хърватия и Словения Колинда Грабар-Китарович и Борут Пахор, които са инициатори на процеса.

В двучасовата среща присъстваха и президентите на Сърбия Александър Вучич, на Черна гора Филип Вуянович, на Албания Илир Мета на Косово Хашим Тачи, както и председателят на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович. Специални гости на срещата в Скопие са председателят на Европейския съвет Доналд Туск и министър-председателят на Република България Бойко Борисов.

Постигнато бе съгласие, че Албания ще бъде домакин на срещата на лидерите на процеса догодина.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха подготовката на срещата на Западните Балкани, която ще се проведе на 17 май в София. Доналд Туск поздрави българския премиер за усилията, които страната ни полага за успешното провеждане на срещата на върха в българската столица.

„Успяхме да покажем на Европа, че без Балканите не може да има стабилност, нито в Европа, нито в региона, затова трябва да им бъде дадена ясна европерспектива“, посочи още Туск.

Бойко Борисов също благодари за подкрепата на председателя на Европейския съвет в евроатлантическия път на страните от Западните Балкани и подчерта, че не е очаквал, че този високопоставен политик „ще тръгне и ще обиколи Балканите, за да придобие лична представа за тях“. По думите му той се надява заедно с Туск да предадат очакванията си за европейска перспектива на Балканите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!