Произволни арести, зависима съдебна система и цензура в медиите. Това са част от изводите за страната ни в традиционния Доклад за състоянието на човешките права, подготвен от Държавния департамент на САЩ.

В текста, публикуван дни преди изборите, се акцентира още, че има безнаказано участие на длъжностни лица в корупционни практики.

„Има съобщения за правителствена корупция, включително взимане на подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреба с публични средства, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние“

В доклада се цитират данни и на Антикорупционен фонд, според които от 40 известни разследвания за корупция през последните 5 години само 3 са стигнали до повдигане на обвинения с резултат две условни присъди и една глоба, 7 са оправдани, 5 се обжалват и останалите са с неясен статут.

Подробно са разгледа ни скандални случаи наполицейско насилие по време на протестите с искане на оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, като са описани и конкретни случаи. Отбелязва се, че има съществени проблеми.

Съществените проблеми, свързани с правата на човека, обхванаха: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване.

Посочени са примери с Димитър Педев – пребит от полицията по време на протест на 10 юли, задържан, вкаран в болница, където по данни на неправителствени организации е окован на леглото с белезници за 2 дни, както и с Николай Илков – спрян на 30 февруари за проверка за алкохол и наркотици, отказал да влезе в патрулната кола за преглед на бельото и чорапите му и пребит от полицай, докато други трима са го държали.

Споменава се и случаят със служители на магазин „Хиполенд“ и на винарна „Загрей“,, които взеха участие на протеста в облекло с отличителни знаци на фирмите, в които след това държавните органи „влязоха“ на проверки.

Цитира се докладът на Българския хелзински комитет, според който през 2019 г. е имало 78 отворени случая на полицейско насилие, от които по 13 са започнати разследвания, но нито едно не е приключило с приключило със съд, обвинения, присъди.

В официaлния текст, в частта за медиите, е цитиран и Делян Пеевски. Отбелязва се, че той е използвал медийния си контрол, за да осигурява позитивно отразяване за определени политици и главния прокурор.

Има данни за цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите

Именно в частта за медийната свобода подробно са разгледани случаите на уволнения в медии, като за пример е дадена „Нова Броудкастинг Груп“. Не е пропуснат и случаят отпреди една година, свързан с прокурорското преследване срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, обвинена заради предупрежденията си, че може да има дефицит на определени лекарства. Той е определен като „потискане на свободата на словото“. Не са пропуснати и  съдебното преследване срещу издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев; както и отказа да се разследва побоят над журналиста Димитър Кенаров.

Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността, завършва резюмето

През тази година са анализирани 198 държави и територии. Докладът, който е възложен на Държавния департамент от американския Конгрес, се издава ежегодно през последните 45 години.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!