Cute & wet little mink posing

В Русия регистрираха първата в света ваксина срещу коронавирус за животни. Тя е разработена от руските учени от Федералния център за защита на здравето на животните (Россельхознадзор).

Регулаторът отбелязва, че продуктът е показал висока ефективност при защитата на котки, кучета, лисици и норки. Клиничните проучвания са започнали през октомври 2020 година и след добрите резултати ваксината вече е регистрирана за употреба.

Очакванията са масовото производство на ваксината, наречена „Корнивак Ков“, да започне през април.

От съобщението не става ясно върху колко животни е изпитана ваксината, но всички те са изработили антитела, които да ги защитят от коронавируса. Имунитетът се запазва за поне 6 месеца.

Руският регулатор отбелязва значимостта на откритието на фона на притесненията на Световната здравна организация (СЗО) за възможно разпространение на вируса сред животните.

От Россельхознадзор казаха, че интерес към руското откритие проявяват и други държави.

„Във връзка с регистрирани случаи на Covid-19 по животни в много страни в света, ваксината, разработена от нас, се планира да бъде закупена, както от местни ферми за кожа, така и от търговски структури в Гърция, Полша и Австрия. Интерес към „Корнивак Ков“ проявяват и фирми от САЩ, Канада и Сингапур“ заяви заместник-ръководителя на  Россельхознадзор Константин Савенков.

През 2020 година се появиха опасения, че вирусът може да се предава между норки и хора. Затова и бяха избити милиони норки във ферми в Европа, а целта беше да се пресече възможността за мутация на вируса.

Очакванията са, че именно ферми, които отглеждат животни заради ценните им кожи, ще проявят интерес към руската ваксина.

Русия има регистрирани три ваксини срещу коронавируса за хора. Най-известната от тях е „Спутник V“, но по спешната процедура разрешение получиха още „ЕпиВак Корона“ и „КовиВак“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук