Джок Полфрийман е напуснал България преди 2 месеца.  Австралиецът беше освободен предсрочно от затвора през 2019 г., след като излежа близо 12 години от присъдата си. Той бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Наложена му бе мярка да не напуска пределите на страната, която Софийският апелативен съд (САС) по-късно отмени.

САС му позволи да напусне България

Предсрочното му освобождаване предизвика остра реакция в обществото. Наложената забрана на австралиеца за напускане на България беше отменена от съда и той е заминал законно и без проблеми. До момента не е ясно дали Полфрийман е изплатил кръвнината на семейството на убития студент. На 20 ноември 2020 г. със съдебно решение САС окончателно отмени наложената на Джок Полфрийман принудителна мярка за напускане на страната.

Неизбежна самоотбрана

Джок Полфрийман никога не призна в съдебна зала, че е убил Андрей Монов умишлено и по хулигански подбуди. До последното заседание на процеса той твърдеше, че става дума за неизбежна самоотбрана. Изказани бяха и съмнения, че свидетелите – приятели на Андрей Монов, са затаили истини пред съда. Твърдеше се също така, че експертизата на записите е манипулирана, неясна и невярна.

Без страх за живота

„Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който ме е пазил досега. За 12 години всички, които са ме защитавали, са българи. Имам голямо доверие на хората тук”, заяви Полфрийман докато беше в центъра за временно настаняване в Бусманци.

Убийството

Полфрийман бе  осъден за лежи 20 години в български затвор заради убийството на привърженика на „сините“ Андрей Монов. Престъплението бе извършено през декември 2007 г. Андрей Монов бе наръган смъртоносно с нож пред църквата „Св. Неделя“ привечер навръх Коледа от австралиеца Джок Полфрийман по време на хулигански скандал.

Конфликтът – 16 момчета хвърлят павета срещу австралиец с нож

Конфликтът станал час след полунощ е започнал в района на „Булбанк“ с размяна на реплики и спречкване. Участници в него са групата на Монов от 16 души и двама роми. Според изводите на съда австралиецът, който е бил в близост с двама свои приятели, се затичал към групата на Монов. Целта му била да защити ромите. Момчетата се разпръснали, а той ги бутал и крещял на английски „Hoy фашизъм“. Чужденецът държал нож тип „пеперуда“ и го размахвал яростно към всеки, които се намирал наоколо.

Захариев, един от групата на Монов, го попитал какво прави. Полфрийман предизвикателно отговарял „Хайде, хайде“ на английски език, като размахвал ножа. После се приближил и първо ранил Захариев. Приятелите на момчето започнали да хвърлят камъни по Полфрийман. Инцидентът продължил до момента, в който други двама души с палка и пистолет не го обезвредили. Накрая дошли и полицаите.

Видеозаписът е неясен

В заключението на видео-техническата експертиза се казва, че лице в тъмни дрехи ръкомаха към групата. Трима го обграждат, но на дистанция. „Ниската резолюция на изображението, разфокусираното изображение, недостатъчната осветеност и голямото разстояние на камерата до групата не позволяват да се проследят с точност движенията на лицата, участващи в нея“, пише в заключението на съда.

Адвокатът няма копие от записите

Адвокат Ангелов казва, че по време на процеса копие от файловете не е било дадено на защитата. Защитникът го получил година по-късно. Веднага поискал проверка от градската прокуратура, но му била отказана. Ангелов твърди, че не е установено движението на Монов, като такава задача дори не била поставена в експертизата. Не е бил идентифициран и Джок Полфрийман, нито е проследено неговото движение по време на конфликта, нито къде е започнал скандала.

Полфрийман ли лежи на земята, замерян с камъни?

Експертите не са посочили и дали Полфрийман е лицето, което се вижда паднало на земята и замеряно с камъни. „Не е отговорено на въпроса дали има оттегляне на фигурата, идентифицирана като Джок Полфрийман и дали не започва преследването ѝ от групата на Андрей Монов и Антоан Захариев“, пише още защитникът. Той изтъква, че от заснетите кадри се виждат и още свидетели. Те така и не са били открити и разпитани.

Защитникът иска от главния прокурор нова проверка

Защитникът иска от главния прокурор нова проверка. Тя трябва според него да намери отговорите на всички поставени от адвоката въпроси. Той настоява, че близки на Монов са лъжесвидетелствали и вещи лица са дали погрешно заключение.

Полфрийман бранел ромите, а после и своя живот с нож в ръка и думите „Ноу фашизъм“

Според адвоката Полфрийман се е намесил в защита на нападнатите роми от групата на 16-те младежи. Той е крещял на момчетата, които са издевателствали над ромите думите „Ноу фашизъм“. По-късно австралиецът вече се озовал в позиция да защитава своя живот. Повече от 1 минута Джок се е бил сам срещу 10 души. Те са хвърляли по него камъни и павета, докато той е размахвал нож в ръка, за да ги плаши.

Полфрийман намушква Монов, докато бяга и групата го преследва

„Към момента на пробождането на пострадалия Андрей Монов, Полфрийман вече е започнал да се оттегля бягайки, но е бил преследван от цялата група на пострадалия. Всичко това изключва наличието на хулигански подбуди при извършването на престъплението. И поставя въпроса за отговорността му изцяло на плоскостта на института на „неизбежната отбрана“, настоява адвокат Ангелов.

Бащата на Монов: Искам Полфрийман отново в затвора

„Искам Полфрийман да се върне отново в затвора, поне за нощ, нека делото се възобнови“, каза от своя страна Христо Монов, баща на убития Андрей. Той за пореден път поиска оставките на съдиите от Софийския апелативен съд, които са освободили австралиеца от затвора. Почерненинят баща увери, че ще продължи с гражданския натиск и настоя: „Моето семейство е много свързано с юридическите среди и знам, че там огромната част от хората са съвестни, всеотдайни, понякога дори жертват не само времето си, но и много други неща, за да отстояват правото и справедливостта“.

Мотивите на САС

В полза на предсрочно освободения САС посочва в мотивите си, че Полфрийман не е спрял да работи над себе си. Австралиецът е овладял българския език и преподавал английски на съкилийниците. Завършил е дистанционно висше образование. Пазел е добро поведение от 2016 г., когато вече може да пуска жалби за предсрочно освобождаване. Изтъква се и гражданската активност на австралиеца, заради която е получил няколко награди. Зад решетките австралиецът създаде Българското затворническо сдружение за рехабилитация с цел да мотивира престъпниците и да ги връща към общоприетите социални норми. Днес Полфрийман вече е извън пределите на България, вероятно в родна Австралия. Дали ще съди българските затвори, както се заканваше по време на престоя си зад решетките, те първа ще разберем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!