Джок Полфрийман
на снимката: Джок Полфрийман

Австралиецът Джок Полфрийман започва съдебни дела срещу Българските затвори заради задържането му в „нечовешки условия“.

33-годишният мъж прекара 11 години зад решетките в София, след като бе обвинен за убийство и опит за убийство на двама ултраси, по време на улично меле през 2007г.

Той бе освободен предсрочно през октомври миналата година.

Полфрийман винаги е поддържал тезата, че е действал при самозащита. След като беше освободен предсрочно, мъжът беше подложен на брутални нападки от обществото, което дори го накарало да се замисли дали да не оттегли искането си за пускане от затвора.

Полфрийман беше преместен в друга, „по-удобна килия“, докато траеше процеса . Но условията там не бяха по-различни от предходната му.

Пред австралийските медии, Полфрийман казва: „Вътре имаше 10-20 мъже, които непрекъснато пушеха, натъпкани в малко пространство. А за цвят имаше и дървеници. Условията бяха толкова ужасни и нечовешки“.

И добавя: „Беше мъчение. Не можеш да спиш, всичко те боли, умираш от скука“.

Заради коронавируса, сега всички съдебни изслушвания са преустановени.

Все пак обаче австралиецът е решил да осъди затворите в България.

„Колкото повече хора ги осъдят заради лошите условия, толкова повече се надяваме да ги подобрим“, казва Полфрийман, който основа Българска асоциация на затворниците през 2012г.

Наскоро той говори пред българска телевизия за правата на затворниците, надявайки се, че неговият глас ще бъде чут и ще може да помогне на другите.

COVID-19 допълнително утежнява положението:

„Забранени са свижданията. А служителите на реда не носят маски, никой не ги изследва“, казва Полфрийман.

Той твърди, че освен всичко друго хигиената в затворите също е ниска. Според него „дори в най-добрите дни, килиите са пълни с микроби“.

Полфрийман чака повече от 6 месеца Върховния съд в България да се произнесе по неговия казус, след като бившият главен прокурор оспори ранното му освобождаване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!