Джок Полфрийман
на снимката: Джок Полфрийман

Коронавирусът може би е причината, осуетила опита на австралиеца Джок Полфрийман да напусне България, за да бъде изслушан в Европейския парламент, пише австралийската медия “ABC”.

Полфрийман беше поканен да отиде в Брюксел в четвъртък, за да говори на събитие, озаглавено „Затворниците в Европа: дискусия относно нечовешките условия в затворите на ЕС”. Но президентът на ЕП Давид Сасоли „затвори” институцията във вторник заради опасността от разпространение на коронавируса. Бяха отменени повече от 100 събития.

Полфрийман, който все още е в България, въпреки че беше освободен предсрочно от затвора миналия септември, каза пред ABC, че планираното му посещение в ЕП е “отложено заради коронавируса”.

По начало обаче не беше ясно дали на Полфрийман ще му бъде разрешено да напусне страната.

Паспортът му е конфискуван от държавата, откакто бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото от Касационния съд.

Според българското законодателство Касационният съд няма юрисдикция по въпросите за предсрочно освобождаване, което означава, че Полфрийман на практика е свободен човек.

В момента няма законов ред, който да му пречи да напусне страната. Но след като съдът се съгласи да разгледа делото, австралиецът беше принуден да се откаже от временния си паспорт, който му беше издаден.

Полфрийман каза, че австралийското правителство му е отказало да му издаде нов паспорт, в очакване на решението на съда.

На въпрос дали ще получи разрешение на напусне България, Полфрийман отговори: „На теория имам право, но на практика – не.”

Случаят възмути юристи и защитници на правата на човека в цяла Европа.

Касационният съд все още не е излязъл с решение, макар че минаха пет месеца от възобновяването му.

Съдът беше обещал да се произнесе в рамките на 8 седмици. През януари остарялата забрана за пътуване, която датира от 2011г., също беше официално отменена от Софийския административен съд.

В публикация в своя Фейсбук профил, Полфрийман написа: „МВР продължава да нарушава правата ми, като не ми позволява да пътувам в чужбина, дори до Брюксел”.

Полфрийман лежа 11 години в затвора заради убийството на български студент, но беше освободен условно миналия септември.

След това беше изпратен в бежански център в покрайнините на София, където стоя до средата на октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!