Джок Полфрийман
на снимката: Джок Полфрийман

Софийският административен съд отмени наложената от дирекция „Миграция“ на МВР през 2011 г. забрана Джок Полфрийман да напуска България.

Причината: забраната е с отпаднало основание – ограничението e приложимо спрямо чужденци с ефективни присъди, изпълнявани у нас.

Ако казусът стигне до Върховния административен съд и ако той го потвърди, то австралиецът, който бе осъден и изтърпяваше присъда за убийството на студента Андрей Монов, все пак получава право на избор къде да пребивава.

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. От тях австралиецът излежа 12 години, след което беше пуснат предсрочно от тричленен съдебен състав.

Освен главната прокуратура, един от най-големите противници на освобождаването му беше и министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Все пак обаче Полфрийман имаше забрана да напуска страната, а седмици след освобождението му все още властите не му бяха издали документи за самоличност. Известно време мъжът прекара в центъра за бежанци в Бусманци.

Междувременно Джок Полфрийман и неговото сдружение създадоха офис в София, за да работят за правата на затворниците в България.

Сдружението има поне по един член от всеки затвор, като всичко става доброволно, казва Полфрийман.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!