Жертвите на коронавируса в Китай се увеличи до 106, регистрирани са над 1 300 нови случая на заразяване. Това означава, че вече 4 500 души са болни.

Междувременно беше регистриран първи случай на заболял в Пекин. В Китай вече е ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той се срещна с китайския външен министър Ван И, който го увери, че Китай разполага с необходимите способности и ресурси, за да победи епидемията от пневмония, причинена от новия тип коронавирус.

Извън континентален Китай заразени са регистрирани в Хонконг, Макао, Тайван, Тайланд, Япония, Южна Корея, САЩ, Канада, Виетнам, Сингапур, Непал, Франция, Австралия, Малайзия и Германия.

ПЪРВИ ЗАБОЛЯЛ В ГЕРМАНИЯ

Министерството на здравеопазването на федералната област Бавария потвърди първия случай на коронавирусна инфекция в Германия, пациентът е изолиран.

„Мъж от окръг Старнберг е заразен с новия тип коронавирус. Това беше потвърдено от представител на министерството на здравеопазването на Бавария в Мюнхен“, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на баварската агенция.

„Пациентът за сега е в добро клинично състояние, той е изолиран и е под лекарско наблюдение“, се казва в съобщението.

Здравните власти са идентифицирали лицата, които са били в контакт с пациента и те са получили информация за симптомите на заболяването, строгите хигиенни правила и начините за предаване на болестта.

КОРОНАВИРУСЪТ СТИГНА И ЧЕХИЯ

Четирима души, заподозрени, че са заразени с коронавирус бяха хоспитализирани в Чехия.  Двама от тях са в болници в Моравско-Силезийския регион, един в Злински район, а друг в Южнобохемския регион, каза в интервю за държавната телевизия ръководителят на Министерството на здравеопазването Адам Войтех.

„Четирима пациенти с подозрение, че са заразени с коронавирус бяха хоспитализирани в Чехия. Двамата хоспитализирани мъже наскоро са се завърнали от туристически пътувания до Китай; една млада жена е гражданка на Китай, дошла на частно посещение в Чехия, а друг мъж – турист от Китай, се обърна към болница за помощ. Очакваме резултатите от тестовете на четиримата от лабораторията в Прага. Пълните тестове отнемат около шест часа”, каза министърът.

Според Войтех в друг случай – с турист от Бразилия, хоспитализиран сутринта в пражката болница „Na Bulovce” – лекарите вече имат резултати от тестовете, които показват, че пациентът не е заразен с новия коронавирус.

В Чехия личните предпазни средства в някои аптеки бяха напълно изкупени днес, но продажбата им ще се възобнови буквално до часове, тъй като доставките на тези материали за републиката са достатъчни.

КАКВИ МЕРКИ СЕ ВЗЕМАТ В БЪЛГАРИЯ

В България бе сформирана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от пренос и разпространение на вируса у нас.

Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването, Министерството на външните работи, Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев каза, че оценката на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията е, че бъдещето разпространение на коронавируса 2019-nCoV е много вероятно, като заплахата за внос в Европейския съюз е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните членки мерки, са адекватни.

„Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност – няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за лице, носител на коронавирус 2019-nCoV“. Това заяви директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.

В момента на летище София се осъществява засилен контрол, включително с термометриране чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон – градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!