Австралиецът Джок Полфрийман напусна центъра за временно настаняване в Бусманци.

Той беше настанен там, след като беше освободен предсрочно от затвора, където излежаваше 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов в центъра на София през 2007 година.

Полфрийман ще трябва да се явява ежеседмично в районно управление на МВР, докато забраната за напускане на страната не отпадне. За него важи заповед за напускане на страната, която е от 2011 г., издадена от тогавашния директор на дирекция „Миграция“.

По думите на шефа на Дирекция “Миграция” в МВР комисар Николай Николов, Полфрийман ще отиде на частен адрес в София, след като напусне Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Относно обиска по-рано днес, при който беше иззет паспорта на Полфрийман, Николов обясни, че това е стандартна практика за обиск на дома за настаняване на бежанци.

В понеделник председателят на ВКС Лозан Панов призова Полфрийман да бъде освободен възможно най-бързо, а премиерът Бойко Борисов го подкрепи.

„Беше малко нелепо, защото малко преди да бъда освободен претърсиха килията ми. Взеха ми паспорта. Някакъв началник ми каза, че нямам право да напускам страната. Аз не знам да имам такава забрана. Все пак няма да напускам страната нелегално. Не искам да направя нещо, което да притесни или да бъде обида към МВР“, бяха първите думи на Полфрийман, след като излезе на свобода.

„Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който 12 години ме пази. Истината е, че тези, които ми помогнаха за тези 12 години са били българи“, каза той.

„Щом получа паспорта си ще се върна в Австралия, за да си оправя документите. Но ако имам избор ще се върна да живея тук в България“, каза още Полфрийман.

В момента в съда са постъпили две искания, по които той не се е произнесъл – делото пред ВКС за отмяна на пресрочното освобождаване, и обжалваната от Полфрийман заповед на директора на Дирекция „Миграция“ от 2011 г., с която му се забранява да напуска страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!