Софийски градски съд остави без разглеждане молбата от защитника на Джок Полфрийман, с която се иска да му бъде отменена наложената в качеството на обвиняем в досъбедното производство мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на Република България“. Причината е, че забраната е паднала с приключването на наказателното производство и искането остава без предмет.

Това разпореждане направи ситуацията около австралиеца, осъден за убийство и освободен предсрочно, максимално конфузна за българското правораздаване. След като почти от самото решение за пускането му различни от институции, на които българските граждани се доверяват и разчитат, ни обясняваха, че Полфрийман имал и забрана за напускане на страната и това беше един от аргументите да го държат още тук, сега се оказа, че всичко е „бош лаф“.

Стряскащо е, че не излезе нито един сериозен юрист, който да подчертае това, което СГС отбелязва в решението си и което би трябвало да бъде добре известно от практиката. Това не е първата забрана за напускане на страната, която се издава у нас, и със сигурност редът за отпадането на такава мярка е добре известен. Или би трябвало да бъде. Възможни са поне две обяснения на ставащото – тотална некомпетентност или изразено нежелание да се изясни детайлът със забраната за напускане на Полфрийман, като така се нагнетява напрежение. И двете никак не са радващи и подчертават различни по характер, но тежки проблеми в българското правосъдие. Ако има други зъвзможности за обяснение на така развилата се ситуация, е наложително в най-кратък срок някой да каже защо освободен на последна инстанция човек бе задържан да си тръгне по силата на несъществуваща забрана за напускане.

В разпореждане от днес председателят на съдебния състав приема, че:

„С факта на влизане на присъдата в сила, постановена по НОХД № 866/2008 г., по описа на СГС, НО, 12 състав, е приключило наказателното производство по цитираното дело, което води до отпадане ex lege /по силата на закона/ и на самата забранителна мярка, поради което и за съда липсва възможност за произнасяне по същество по депозираната молба, в която се съдържа именно такова искане за отмяна на наложеното ограничение.“

Разпореждането е окончателно. На 7 октомври започва делото за възобновяване на производството за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, който бе предсрочно освободен, след като лежа малко над 12 години от 20-годишната си присъда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!