Руското министерство на отбраната уточни във връзка с появили се слухове за изпробване на елементи от ПВО системата С-500 в Сирия, че „при някои псевдоексперти действията изпреварват мисълта“.

„С-500 са предназначени за борба с балистични и аеродинамични цели на големи разстояния. Не е имало и няма никаква необходимост за изпитания и още повече за използване на зенитната ракетна система С-500 на територията на Сирия“, предаде в. „Известия“ позицията на военното ведомство.

Оттам добавили, че системата за противовъздушна отбрана в Сирия е построена на принципа за надежда защита от въздуха на руските военни обекти в тартус и Хмеймим от всякакъв вид балистични и аеродинамични цели. В създадената ешалонирана система на ПВО са задействани най-новите руски комплекси С-400, „Панцир-С“, „ТОР-М2“ и изтребители „Су-35С“.

Що се отнася до изпитанията на С-500 при сложни климатични условия, от военното министерство допълват, че на руския полигон „Ашулук“ условията за експлоатация на каквито и да било комплекси за ПВО съвсем не са леки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!