Европейски парламент
Сградата на Европейския парламент

Очаква се външните министри на ЕС всеки момент да започнат втория кръг от преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания, но едва ли някой вярва, че днес ще бъде взето решение.

По последното предложение за разделяне на двете страни и започване на преговори първо със Северна Македония, са против три държави – Франция, Германия и Италия.

Франция се противопоставя на всяко ново разширяване преди да се реформира преговорния процес, докато Германия и Италия се опасяват, че ако преговорите започнат само със Северна Македония, Албания ще „остане“ завинаги в чакалнята на ЕС.

Холандия не се противопоставя на разделянето с Албания, като Хага следва решението на холандския парламент, който счита Скопие за готово за преговори, а Тирана не.

Остава Холандия да постави условието за започване на преговорите с приемането на закона за прокуратурата, както нидерландският министър на външните работи Стеф Блок обяви тази сутрин, преди началото на министерската среща.

Ако бъде постигнато споразумение за започване на преговори със Северна Македония, Хага ще поиска първата междуправителствена конференция да се проведе едва след удовлетворяването на искането на независима прокуратура.

След първия кръг от разговори между държавите-членки на ЕС за започване на преговори със Северна Македония и Албания, Финландия официално постави на масата разделянето на преговорния процес на двете страни.

Франция е категорично против започването на преговори с която и да е от двете държави, докато няколко държави-членки имат „по-голям проблем с Албания“, отколкото със Северна Македония.

За да преодолее тази безизходица, преди обедната почивка финландската страна предложи да се разделят двете страни.

Дипломатите в Люксембург обясняват, че дори и да се постигне компромис за евентуално разделяне на двете страни, има малък шанс това да бъде направено днес, тъй като френският държавен секретар няма мандат да вземе такова решение. То може да бъде взето само от френския президент Еманюел Макрон на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък или петък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!