Марин Марковски
на снимката: Адвокат Марин Марковски

ДЕБАТИ.БГ потърси за коментар адвокат Марин Марковски по повод информацията, че Софийският административен съд е отменил наложената от дирекция „Миграция“ на МВР през 2011 г. забрана Джок Полфрийман да напуска България.

От информацията в медиите стана ясно, че прокуратурата има възможност да обжалва решението на САС пред Върховен съд. Изникна обаче въпросът може ли до тогава Джок Полфрийман да напуска страната и какво казва българското законодателство по този въпрос.

В отговора си за ДЕБАТИ.БГ, адвокат Марковски каза:

„Прокуратурата, като представител на държавата, има 7-дневен срок да обжалва това решение. Те ще го обжалват, а Върховният съд ще се произнесе дали отменянето на този административен акт е законосъобразно или не. Дотогава той трябва да е в България. Смея да прогнозирам, че Висшият административен съд ще потвърди решението на САС, защото те нямат причина административният акт на отдел Миграция да остане в сила. Няма никакво законно основание за това.  Тук не става въпрос за симпатия или желание един престъпник да го пуснем да си ходи, той вече е пуснат от съда и при това положение, те нямат основание да го задържат”, коментира адвокат Марковски.

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. От тях австралиецът излежа 12 години, след което беше пуснат предсрочно от тричленен съдебен състав.

Освен главната прокуратура, един от най-големите противници на освобождаването му беше и министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Все пак обаче Полфрийман имаше забрана да напуска страната, а седмици след освобождението му все още властите не му бяха издали документи за самоличност. Известно време мъжът прекара в центъра за бежанци в Бусманци.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!