Джок Полфрийман
на снимката: Джок Полфрийман

Адвокатът на Джок Полфрийман Калин Ангелов е внесъл молба до главния прокурор Иван Гешев с искане за възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов.

Стана ясно, че има нови свидетелства по записите от камерите, които по неизяснени причини не са били показани в хода на делото. На записите се вижда, че Полфрийман отстъпва, след като няколко ултраси тръгват към него, което навежда на мисълта, че наистина австралиецът е действал при самозащита.

В молбата до Иван Гешев, която е входирана на 1 юни, се иска анализ на запис от камера, който според адвокат Ангелов е бил анализиран погрешно по време на съдебната фаза.

Защитникът на Полфрийман стига до изводи, че австралиецът е действал при неизбежна отбрана, защото е бил нападнат и замерян с камъни от групата на пострадалия, като нанесеният удар с ножа по Монов е бил в момент, когато Полфрийман опитва да избяга от нападателите си.

Джок Полфрийман не е съгласен, че е убил Андрей Монов умишлено и по хулигански подбуди и твърди, че става дума за неизбежна самоотбрана.

Това може да се види и от записите на охранителни камери в района.

Освен това се изказват съмнения, че свидетелите – приятели на Андрей Монов са затаили истина пред съда, а експертизата на записите е манипулирана.

Защо обаче тези записи са липсвали при първото дело не се знае. Ясно е обаче, че през 2007г. съдът взе решението си след силен политически натиск, най-вече от страна на ВМРО и „Атака”.

Междувременно днес Полфрийман информира обществото, че ще съди лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (понастоящем министър на отбраната) за клевета – заради съобщението, че е пуснат от общежитието в „Бусманци“.

Става въпрос за участието на Каракачанов в телевизионно интервю, в което той размаха и среден пръст.

ВМРО имаше активна роля в протестите след предсрочното освобождаване на Полфрийман, включително патриотичната формация даде сигнал и до Инспектората срещу съдебния състав от САС.

Миналата седмица Полфрийман поиска оставката и на Сотир Цацаров, който, докато беше главен прокурор, върна делото за разглеждане във ВКС.

Припомняме, че Полфрийман беше осъден на 20 години затвор през декември 2007 година.

От тях австралиецът излежа 12 години, след което беше пуснат от тричленен съдебен състав.

След обществена реакция, бившият вече главен прокурор Сотир Цацаров върна делото във Върховния касационен съд, а преди няколко дни – на 28 май – ВКС се произнесе в полза на Полфрийман.

Адвокат Калин Ангелов твърди, че Джок Полфрийман все още е в България и не е отпътувал за Австралия. Има заповед за експулсирането му от страната, за която обаче текат процедури.

Ако молбата на австралиеца за възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов от първата инстанция бъде уважена, той вероятно ще остане у нас, за да участва лично в процеса.

Днес бащата на убития Андрей – Христо Монов, поиска оставките на съдебния състав, който освободи предсрочно Полфрийман.

Монов обвини апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева в “тежки зависимости“ и в „престъпление срещу държавата“, съобщи БНР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук