Джок Полфрийман
на снимката: Джок Полфрийман

ВКС отказа да разглежда искането на главния прокурор за възобновяване на делото срещу признатия за виновен в убийство и предсрочно освободен австралиец Джок Полфрийман, с които окончателно го оставя на свобода. Той излежа 12 години от 20- годишната си присъда за убийството на студента Андрей Монов. Председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев беше председател и на съдебния състав, който постанови предсрочното освобождаване на австралиеца.

С Определение № 181/28.05.2020 г. по касационно дело № 967/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя без разглеждане искането на главния прокурор /по това време Сотир Цацаров – бел. ред./ за възобновяване на производството по въззивно частно наказателно дело № 921/2019 г. на Софийския апелативен съд. Тричленният състав на ВКС прекратява производството по делото. Определението не подлежи на обжалване, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.

В мотивите си съдебният състав посочва, че искането за възобновяване на делото, с което ВКС е сезиран, налага да се извърши преценка за допустимост. На обсъждане стои първо въпросът подлежи ли влезлият в сила съдебен акт, постановен в производството за условно предсрочно освобождаване, на контрол по реда на възобновяването. В определението пише, че в приложното поле на производството, предвидено като „извънреден способ“ за контрол, попадат влезлите в сила присъди и решения, както категория определения, отразени по съответни текстове от НПК или чрез препращане към посочените по чл. 341, ал. 1 НПК (и разпореждания). „Измежду отбелязаните няма определение по материята на условното предсрочно освобождаване – по чл. 440 НПК“, пишат върховните съдии.

По отношение на параметрите на преценката за допустимост на искането за възобновяване на делото тричленният състав на ВКС посочва, че задължително следва да се премине през обсъждане на въпроса какъв е видът на акта, който съдът на въззивна инстанция е длъжен да постанови.

След подробен анализ в мотивите на определението на действащото законодателство върховните съдии стигат до заключението: „…няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено.“

Коментарът на Полфрийман дойде бързо и бе съпроводен с искане на оставката на бившия главен прокурор Сотир Цацаров като ръководител на КПКОНПИ заради злоупотреба с власт:

„Днес ВКС постанови, че искането на главния прокурор за отмяна на предсрочното ми освобождаване е неоснователно и невалидно. Сега призовавам Цацаров да подаде оставката си от КПКОНПИ поради злоупотреба със служебното си положение“, написа австралиецът във „Фейсбук“.

Докато беше в затвора, австралиецът научи български език и стана известен радетел за правта на затворниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!