Кирил Петков министър

Една от първите задачи на новото правителство ще бъде промяната на закона за КПКОНПИ и смяната на нейния председател – Сотир Цацаров. Правомощията на комисията ще бъдат разширени, така че тя да бъде непреклонна пред корупцията. Това каза днес пред Дарик радио вероятният бъдещ премиер и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ – Кирил Петков.

„Няма да има чадъри и запазени хора, правилата трябва да са еднакви за всички“, каза още той. Петков обаче изтъкна, че няма как да се постигне нулева корупция в България с настоящия главен прокурор.

„Високи са очакванията на хората и ние трябва с малки стъпки да показваме, че вървим напред. Най-трудната задача ще бъде промяната в прокуратурата, защото това не зависи само от нас, трябва конституционно мнозинство“, подчерта Кирил Петков.

ВСС и главния прокурор имат зависимости, които ние не знаем, но сме сигурни в едно, в крайния резултат, каза той.

Кирил Петков още обяви, че след няколко месеца ще почне усилена работа по промените, които са нужни в местната власт, което по негови думи е една от големите задачи, които стоят пред следващото правителство. Коментирайки настоящия кмет на столицата – Йорданка Фандъкова, Петков изрази увереност, че дори тя е наясно, че е време да отстъпи поста на някого, който да се заеме с решаването на проблемите на града с нови сили.

На въпрос как би могъл да се разреши проблемът със Северна Македония, Петков отговори, че това би могло да се случи по начина, използван за сформиране на правителство – със сформиране на наистина работещи групи по отделни теми.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!