На снимката: търсеният от ФБР и Германия Дмитрий Бадин /снимка: ФБР/

Руският посланик в Берлин Сергей Нечаев е бил извикан в германското външно министерство заради хакерската атака срещу Бундестага, съобщава пресслужбата на министерството. Руският дипломат е бил информиран, че на 5 май 2020 г. Генералният прокурор е издал заповед за арест на Дмитрий Бадин и че федералното правителство използва режима за киберсанкции на ЕС срещу лица, отговорни за нападение на Бундестага в Германия.

Според германското министерство, Дмитрий Бадин е участвал в група ART28, осъществила хакерска атака срещу Бундестага през 2015 г. Има достоверни доказателства, че към момента на атаката Бадин е бил служител на ГРУ, съобщава РИА „Новости“.

Заповедта за арест е издадена по подозрение в съвместно участие с други лица за извършване на разузнавателна дейност срещу Германия в интересн на специалните служби на чужда държава. Бадин е издирван от американското ФБР по подозрение в участие в кибератаки заедно с още седем граждани на Русия.

По информация на германския „Шпигел“, през 2015 г. хакерите са копирали съдържанието на две пощенски кутии с преписки от парламентарния офис на канцлера Ангела Меркел за периода 2012 – 2015 година. В свое изказване пред Бундестага Меркел определи инцидента като „неприятен“ в контекста на усилията за развитието на добри отношения с Русия. Тя подчерта, че Берлин ще се стреми да развива отношенията си с Москва, но делото за хакерската атака няма да улесни този процес.

Руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че Германия не е представила доказателства за участието на Русия в хакерската атака през 2015 г.

Правителството на Германия ще оцени делото за атаката срещу Бундестага „на фона на продължаващото разследване на убийството в Тиргартен /където бе застрелян грузинецът Зелимхан Хангошвили, воювал на страната на чеченските сепаратисти – бел. ред./“ и „си оставя правото да предприеме по-нататъшни действия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук