Томислав Дончев
на снимката: Вицепремиерът Томислав Дончев

Съществуващата данъчна система трябва да бъде съхранена, тъй като е доказала ефективността си, но трябва да се подобри събираемостта на данъците. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Моята позиция, е че съществуващата данъчна система трябва да бъде съхранена. Тя е доказала в годините назад, че работи ефективно. И ако се определят нови приоритети, те трябва да са свързани не с размера на данъците, а с по- добра събираемост”, обясни вицепремиерът.

И добави:

„Покачването и свалянето на данъците е един много дълъг дебат, който се води в последните десетилетия. Не е тайна, че в кабинета имахме известни разногласия и спорове по тази тема. Практиката показва, че по-ниските ставки на ДДС не водят до промяна в цените за крайния потребител, а по-скоро имат за цел да подпомогнат бизнеса и най-вече да допринесат за неговото изсветляване”.

По думите му дълги години в България е прилагана политика за ниски ставки на преките данъци, каквито са корпоративният данък и данъкът върху доходите на физическите лица.

„Както и за неутралност на ставките за косвените данъци, в т.ч. единна ставка на ДДС. Важно е да се отбележи, че данъкът върху добавената стойност е основен източник на приходи в държавния бюджет. Ето защо всяко разширяване на кръга на доставките на стоки и услуги, които се облагат с намалена ставка на ДДС, ще доведе до намаление на бюджетните приходи, което с оглед запазване на бюджетните цели, поставя въпроса за тяхното компенсиране. Това от своя страна, отваря дебат за цялостно преразглеждане на данъчната система и съответно увеличаване ставките на преките данъци. Към момента има направени разчети от МФ, които показват, че компенсиране на бюджетни загуби от разширяване на прилагането на намалена ставка на ДДС, би се постигнало при увеличение на ставката на корпоративния данък на 17-18 % или на стандартната ставка на ДДС на 24 %”, обясни още Томислав Дончев.

Цялото интервю с вицепремиера Томислав Дончев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

Мнението на финансовия експерт Евгений Кънев за данъчната система може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!