На днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов на практика разкритикува мерките, въведени от правителството за справяне с коронавируса. В частност министър-председателя отправи критики към заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за носене на маски в закрити помещения. Според Борисов няма как да се ходи на ресторант с маска.

По време на извънредното положение носенето на маски на открито и закрито беше първо въведено със заповед на Ананиев, а няколко часа по-късно отменено пак от Ананиев, заради разразилото се обществено недоволство.

Две седмици по-късно здравният министър издаде нова заповед, с която задължи всички да носят маски на открито и закрито, въпреки критиките, включително и от СЗО, според които маските не могат да ни предпазят от коронавируса.

На 1 май, когато времето се затопли, Ананиев отмени носенето на маски на открито, но те останаха задължителни за закрити обществени места, за каквито се водят и ресторантите.

Важно е да се отбележи, че първо със Закона за мерките по време на извънредното положение, а после и с промените в Закона за здравето, парламентът делегира права на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да издава заповеди за съответните санитарни ограничителни мерки, които обаче не срещнаха пълната подкрепа от обществото. Затова според някои анализатори, именно здравният министър носи отговорност за издадените разпоредби и евентуално той би платил политическата цена.

СЛЕД 15 ЮНИ ОСТАВАТ САМО СОЦИАЛНИТЕ МЕРКИ

След 15 юни трябва да паднат всички ограничения, наложени заради кризата с коронавируса. Ще остават само социалните мерки.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното заседание на Министерски съвет, което е присъствено за първи път от два месеца.

„Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено“, заяви Борисов.

По думите му има недомислие в заповедта за предпазните маски – носенето им в закрити помещения, ресторанти и т.н. Той лично се обърна към министър Кирил Ананиев и му нареди след заседанието да промени „недомислиците“.

„Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски. Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските. Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено. Ако имате редкия шанс да мога да разпоредя какво да се случи, на друго място ще се чудят какво и как да направят. На 15 юни изтича извънредното санитарно положение. На 15 юни трябва да падне всичко, а да останат само социалните мерки“, поясни министър-председателят.

Интересно дали това изказване е анонс, че министрите, управлявали кризата, ще бъдат наказани.

ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА

Още до края на година е възможно България да разполага със 692 млн. евро от заделените от Европейската комисия средства за справяне с икономическите последици от Covid-19, каза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев:

„За тази цел с колегите работим активно. Това ще е задачата ни за юни и за юли – да бъдат изработени адекватни механизми за схеми за безвъзмездно финансиране, грантови схеми. Ако това финансиране е налично есента или в най-лошия случай късната есен, ние да можем веднага да го доставим на пазара до всички ползватели – фирми, публични институции, здравеопазване, болнични заведения. Това ще бъде един от акцентите, както и бенифициентите на всякакъв тип социални политики“.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че част от финансирането е под условие и все още няма приет бюджет на Европейската комисия:

“Нямаме все още приет бюджет за следващите години, така че играта с цифрите и тълкуванията на цифрите е много изгодна за политическата класа. Ние може да стигнем, че до 30 милиарда ще докараме повече в държавата, но те имат толкова много условности и толкова много тепърва ще се работи върху тези условности, и за кофинансиране, разбира се, така че сега само го слагаме на вашето внимание“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!