Андрей Бабиш
на снимката: премиерът на Чехия Андрей Бабиш

Чешкият премиер Андрей Бабиш в сряда атакува огромния фонд на ЕС за възстановяване на икономиката след вируса в размер на 750 милиарда евро, като се аргументира, че той е предпочитан от страните-членки, склонни към трупане на прекомерен дълг.

„Критериите за възстановяване са пригодени за страни, които не са били толкова отговорни по отношение на дълга, бюджетната дисциплина или безработицата“, каза Бабиш пред журналисти след разговори със словашкия си колега Игор Матович в Прага.

ЕС предложи фонда за възстановяване „Следващо поколение“ миналата седмица, но най-големият пакет за стимулиране на блока веднага предизвика критика от страна на държавите-членки, склонни към строги разходи.

В статия в броя в сряда на ежедневника „ДНЕС“ Бабиш разкритикува обема на фонда, критериите за плащания и факта, че той ще предоставя на членовете заеми. „ДНЕС“ е собственост на неговия холдинг „Агроферт“, занимаващ се с хранителни продукти, химикали и медии.

Превърналият се в политик бизнесмен каза също, че бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. не трябва да променя параметрите си заради фонда.

Централноевропейските посткомунистически страни в Централна Европа – Чешката република, Унгария, Полша и Словакия – трябва да обсъдят плана на ЕС на 11 юни, преди срещата на Европейския съвет на 19 юни.

Словашкият премиер Матович каза, че очаква срещата, която ще се проведе в югоизточния чешки град Леднице, да предложи съвместна позиция на така наречената Вишеградска четворка.

„Виждаме, че настоящото състояние на фонда не е в полза на Чешката република или Унгария, и за това ще стане дума на срещата на 11 юни“, каза той.

Бабиш и Матович също се договориха от четвъртък напълно да отворят границата между Чехия и Словакия, които до 1993 г. бяха една държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук