Tanks_Merkava
Израелска танкова колона

Израелският министър на отбраната Бени Ганц нареди армията да засили готовността си в части от Западния бряг, което усилва вероятността правителството да е готово да огласи драматично анексиране през следващите няколко седмици, съобщи Си Ен Ен.

В изявление в понеделник следобед Ганц заяви, че е възложил на началника на Израелските сили за отбрана (IDF) „да ускори подготовката преди политическите стъпки в дневния ред на палестинската арена“. Тези думи „се превеждат“ като инструкция за армията да се подготви за евентуално широко насилие от страна на палестинците, както и за други възможни регионални последствия, ако Израел премине към анексиране на част от окупираната територия.

Премиерът Бенямин Нетаняху проведе кампаниите си и в трите скорошни избори с обещание да разшири обхвата на израелския суверенитет над части от Западния бряг – земя, превзета от Израел през 1967 г. Това получи пълна подкрепа от САЩ през януари, когато президентът Доналд Тръмп разкри плана на администрацията си за Близкия изток, който предвижда Израел да анексира всички еврейски селища на територията, както и долината на река Йордан.

Позицията на Ганц в изборите беше против едностранното анексиране – той каза, че смята, че подобен ход трябва да се случи само с подкрепата на международната общност. В коалиционното споразумение обаче лидерът на „Синьо и бяло“ свали тези препятствия, като вместо това се съгласи, че Нетаняху може да предложи необходимото законодателство още на 1 юли, като се нуждае само от подкрепа на Вашингтон, както и от израелския парламент, който изглежда има ясно мнозинство в полза на анексията, независимо дали Ганц и неговите партийни колеги я подкрепят или не.

Въпреки че Нетаняху тепърва ще уточнява каква част от Западния бряг възнамерява да анексира, той многократно повтаря намеренията си през последните седмици. Когато преди две седмици положи клетва, той каза на депутатите, че „е време“ да прилагат суверенитет.

В понеделник Ганц се срещна с посланика на САЩ в Израел Дейвид Фридман, един от най-откровените защитници на разширяването на израелския суверенитет.

Западният бряг, заедно с Източен Йерусалим, е превзет от Израел от Йордания по време на кратка война през 1967 г.

И двете територии съгласно международното право се разглеждат като окупирани, въпреки че Израел оспорва подобна характеристика и това подчертава, че Шестдневната война е започнала като акт на самозащита.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!