На снимката: министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Твърденията, че топлинната енергия ще се повиши са неоснователни, обяви пред бТВ ресорният министър Теменужка Петкова. Да се говори, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20% – това е меко казано некоректно, заяви тя.

„Не знам кой енергиен експерт би направил това сравнение, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20%, но ако някой прави сравнение между цената сега и годишната прогнозна средна цена, която КЕВР е определил – това означава, че този експерт не разбира нищо. Това е абсолютно некоректно. „Булгаргаз“ предостави заявление за цената на природния газ за юни и тя е с 9% по ниска спрямо май, като това ще бъде отразено. КЕВР ще го направи, аз съм убедена. „, каза Петкова.

Енергийният министър припомни, че цената на природния газ е предоговорена. По думите ѝ това е болезнена тема за опозиционните партии.

„Това е в интерес на българските граждани и тук не става въпрос за пи ар акция. Цената на природния газ е предоговорена и тя е намалена. За месец април спрямо март цената е с 42% по-ниска“, добави ресорният министър.

Петкова уточни, че предстои крайните потребители да получат изравнителни сметки за предходния период. Тя добави, че в енергетиката няма хаос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!