Държавният секретар на САЩ на среща с премиера Николай Денков
Държавният секретар на САЩ на среща с премиера Николай Денков Снимка: МС

България е изключителен партньор за САЩ, за Европа. Виждаме, че това се проявява всеки ден по най-различни начини. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, с когото се срещнаха днес в Мюнхен премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, съобщиха от правителствената информационна служба. На срещата присъстваха също министрите на финансите и отбраната Асен Василев и Тодор Тагарев.

В хода на разговора, продължил по-дълго от предвиденото, беше поставен акцент върху сътрудничеството на България и САЩ в сферите на отбраната и ядрената енергетика. Отбелязан беше процесът на модернизация на българските въоръжени сили с оглед на закупената нова техника – машините „Страйкър“ и изтребителите F16 Block 70. Продължаваме да задълбочаваме интеграцията между България, Европейския съюз и НАТО, отбеляза Антъни Блинкен. Държавният секретар на САЩ специално благодари за помощта, която България оказва на Украйна, демонстрирайки по този начин лидерство, което е важно за сигурността и стабилността в целия Черноморски регион.

България е ключова страна в усилията за защита на Черноморския регион, Източния фланг на НАТО, заяви от своя страна министър-председателят акад. Николай Денков. В началото на разговора с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен премиерът изтъкна, че настоящите проблеми могат да бъдат използвани като възможности за развитие на региона и за позиционирането на България и на НАТО по начин, който ще осигури стабилност. Ние сме много ангажирани и затова сме тук с Мария Габриел – за да работим заедно там, където България принадлежи – в структурите на Европа и на НАТО, като надежден партньор, заяви акад. Денков. Министър-председателят специално благодари за подкрепата на САЩ, когато Русия спря газовите доставки за България. Бяхте там, за да ни помогнете и можем да разчитаме един на друг и в бъдеще, добави акад. Денков.

Борбата срещу дезинформацията също беше във фокуса на разговора, като бяха обсъдени възможностите за допълнителна координация на усилията в тази посока. Премиерът акад. Денков акцентира още върху развитието на коридора Юг – Север, от гръцките пристанища, през България към Румъния, Украйна, Молдова. Това са задачи, които от една страна изискват сериозни инвестиции, от друга са много важни както за икономическото, така и за отбранителното развитие на региона, категоричен беше министър-председателят. По време на срещата беше обсъдена и темата за борбата с трафика на хора и на стоки с двойна употреба.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Ето това е страхотна оценка изключителен партньор. Так аказваха за усраина докато не я превърнаха в стрелбище на НАТО за изпробване на оръжия. Приятелите и партньорите на ФАЩ са винаги губещата страна в това приятелство. ФАЩ се надяват да ги ограбят заробят за да покрият малка част от техния трилионен дълг. АКо беше друга държава отдавна да е фалирала, но нали едно време агите и стражарите са определяли правилата та сега и те палачите, на мира по света палят други държави, за да не изгорят те. Най-голямата демокрация на света изобщо не е това за което се представя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук