левски

Българският спортен тотализатор ще стане основен спонсор на „Левски“ и по този начин ще спаси „сините“ от тежката финансова криза, в която изпадна клубът заради проблемите със закона на собственика Васил Божков. Новината, че тотото ще финансира „Левски“ идва броени часове, след като Спорното министерство в лицето на министър Красен Кралев смени цялото ръководство на Спортния тотализатор, съобщава ClubZ.

До момента няма официално потвърждение за партньорството между БСТ и „Левски“ от нито една от двете страни.

След приетите промени в Закона за хазарта именно БСТ стана монополист в лотарийните игри, които допреди това бяха контролирани от „Нацоналната лотария“ на Божковкоято на свой ред бе основен спонсор на Левски. След промените в Закона и тежките обвинения към Божков, в „Левски“ настъпи финансова криза, като изпълнителният директор и треньорският щаб се отказаха от месечните си възнаграждения, а клубът се издържаше от дарения на фенове и приходи от продажба на билети и фен артикули. Изпълнителният директор Павел Колев обаче призна, че това е временен вариант и няма как клубът да функционира в дългосрочен план без нови спонсори.

По-рано днес стана ясно, че със заповед на Красен Кралев се сменя досегашното ръководство на Българския спортен тотализатор. Новият изпълнителен директор на тотото е Любомир Петров, който заменя на поста Дамян Дамянов. В новия Управителен съвет на БСТ влизат и двама бивши футболисти на „Левски“ – Гошо Гинчев и Христо Йовов, като допреди няколко години Гинчев бе и член на Надзорния съвет на „сините“, докато преди време Йовов изпълняваше ролята на спортен директор на тима. Другите двама нови членове на УС на тотото са Людмила Петкова и Валентин Точев, а Дамян Дамянов вече ще бъде консултант на УС.

Все още не е ясно с каква сума месечно тотото ще подкрепя „Левски“, нито са известни другите параметри по спонсорския договор между двете страни. Някои медии публикувах непотвърдени данни за 1,1 млн. лева месечно, които ще бъдат наливани от тотото в „синия“ клуб.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!