Алия Назарбаева

От няколко дни в мрежата се обсъжда публикацията на британския вестник The Telegraph, от която стана известно за новите чуждестранни активи на Алия Назарбаева, най-малката от трите дъщери на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев, включително частен самолет и луксозни недвижими имоти. В статията се говори и за изтеглянето на повече от $300 милиона от Казахстан.

Алия и Нурсулан

Оказа се, че още през 2006 г. дъщерята на политика е получила $325 млн., според нея, от продажба на дялове в определен бизнес – $312 млн. от тях е изтеглила от страната, тъй като смятала, че е опасно да ги остави в нея. Тя сподели това с финансовите си мениджъри, с чиято помощ създаде фондация в Лихтенщайн. За какъв бизнес става въпрос, в статията не се уточнява.

В Казахстан Алия е известна преди всичко като общественичка и ръководителка на различни арт фондации.

Финансовите афери на Алия Назарбаева станаха известни заради конфликта й с двама бивши финансови мениджъри. Дъщерята на политика ги съди с обвинения в нечестност и заговор за измама, но накрая делото бе уредено с конфиденциално споразумение.

След изтеглянето на средствата, според The Telegraph, Назарбаева е купила имение в престижния квартал Хайгейт в Лондон за почти $12 млн., къща в Дубай за $14 млн. и самолет Bombardier Challenger за почти $24,5 млн., както и 51% дял в швейцарската банка CBH Bank за $108 милиона.

Жената се сдобила и с недвижими имоти в Лондон, за да получи британско гражданство.

Семейство Назарбаеви има и други активи във Великобритания. Така голямата дъщеря на Назарбаев Дарига и синът й Нурали Алиев притежават недвижими имоти на стойност над $100 млн. През 2019 г. имотът беше конфискуван, след като британските власти сметнаха, че къщите са закупени с престъпни приходи на Рахат Алиев, бившият съпруг на Дарига. По-късно обаче арестът беше отменен.

Според The Times Дарига Назарбаева притежава и известната къща на Шерлок Холмс на Бейкър Стрийт.

Припомняме, че в началото на тази година Казахстан попадна в центъра на световните медии заради митингите и бунтовете, които се надигнаха в страната след поскъпването на горивата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук