Казахстан

Най-малко 164 души са убити след вълна от смъртоносни протести, които предизвикаха политическа криза в Казахстан. Най-много жертви – 103, засега има в най-големия град Алмати, където станаха едни от най-ожесточените сблъсъци между протестиращи и полиция, съобщават от АФП.

Новите данни бележат драстично увеличение на броя на загиналите, като официалните лица по-рано казаха, че 26 „въоръжени престъпници“ са били убити, а 16 служители по сигурността са загинали.

Същевременно броят на хората, арестувани от силите за сигурност по време на насилствените антиправителствени протести в Казахстан, надхвърли 5000, съобщи Министерството на вътрешните работи на страната в неделя сутринта.

„В този момент 5135 души са арестувани в цял Казахстан“, каза вътрешният министър Ерлан Тургумбаев по телевизионния канал Khabar 24.

Покачването на цените на горивата предизвика най-смъртоносната вълна от протести, която бившата съветска република е виждала от десетилетия.

Властите започнаха брутални мерки и успяха до голяма степен да овладеят ситуацията в най-големия град в страната Алмати, след като Русия отговори на призива на президента Касим-Жомарт Токаев за помощ, като изпрати няколко хиляди войници.

Какви са последствията от насилието?

Говорейки от казахстанската столица Нур-Султан, Тургумбаев представи кратка информация за щетите, които твърди, че са нанесени от протестите и сблъсъците през последните дни.

Той съобщи, че 16 полицаи са убити, а други 1300 са ранени. Правителствени източници по-рано говореха за общо 40 загинали, включително протестиращи.

При насилието бяха унищожени около 400 автомобила, предимно полицейски, както и над 100 търговски центъра и банки.

Задържаните са изправени пред обвинения в насилие срещу държавни служители, хулиганство, убийство и кражба, като вече са започнали 125 досъдебни разследвания.

По-рано от МВР съобщиха, че сред арестуваните има и чужденци.

Защо започна протестът?

Гражданите излязоха на улиците след рязкото покачване на цените на горивата миналия уикенд, но протестите бързо нараснаха по обхват и обхванаха серия от икономически и политически оплаквания. По-голямата част от гнева им беше насочен към бившия президент на страната Нурсултан Назарбаев, който поведе страната от разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те, преди да се оттегли и посочи Токаев за свой наследник през 2019 г. Въпреки това Назарбаев запази контрола над мощните в страната Съвета за сигурност и беше свален от власт само от Токаев по време на последните вълнения.

След като насилието доведе до десетки смъртни случаи както сред протестиращите, така и сред силите за сигурност, президентът Токаев нареди на силите за сигурност да открият огън по протестиращите без предупреждение.

Той нарече протестиращите „бандити“ и „терористи“.

Мироопазващите сили от доминираната от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКБ) влязоха в страната с хиляди, след като Токаев призова за помощ срещу протестите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук