автобуси

Автобусните превозвачи ще поискат още следващата седмица среща с министъра на транспорта Николай Събев, за да говорят за мерките в помощ на бранша. В сравнение с БДЖ, където се отчита увеличение на превозените пътници с 30 процента по празниците в сравнение с 2020 година, превозените пътници с автобуси са по-малко.

Пътувалите с влак в сравнение с 2019 година, преди да се разрасне Covid пандемията, са с 16% по-малко, каза Калин Маринов, ръководител на отдел „Маркетинг“ в БДЖ.

„Интересът към пътуване с железопътен транспорт продължава да се възвръща, макар и с бавни темпове и се надяваме това да продължи, за да можем да достигнем нивата отпреди пандемията“, каза Маринов, цитиран от БНР.

Очакванията на автобусните превозвачи не звучат оптимистично. Проблем за тях е не само намалелият пътникопоток, но и увеличението на цените на горивата.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи обясни, че за една година цената на метана се е повишила три пъти.

„Освен намалелия брой пътници се завиши драстично и цената на горивата. След нова година цената на метана стана 3,25 лв.“, посочи Милтенова. Тя допълни, че се увеличават фирмите, които преустановяват транспортната си дейност: „Когато в един момент вие имате само разходи и нямате приходи, няма транспортна фирма, която може да издържи“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук