Зоран Заев и Жан-Клод Юнкер

Германия предлага Северна Македония и Албания да бъдат разделени, с цел постигане на компромис между държавите-членки на ЕС на 15-ти октомври.

Според плана, предложен на министрите на 28-те държави от ЕС, е възможен компромис между онези, които се опитват да интегрират балканските държави към Евросъюза и тези, които са против като Франция, Холандия и Дания.

Съвсем скоро германският Бундестаг гласува за начало на преговорите с Македония и Албания, но с допълнителни условия за Тирана.

В предварителния текст на заключенията на Съвета на министрите се предлага Северна Македония да започне преговори в края на тази година, но не и Албания.

Текстът гласи: „с оглед на постигнатия напредък, ЕС решава да започне преговори за присъединяване със Северна Македония” и се посочва, че първото съвместно междуправителствено заседание трябва да се състои до края на 2019 г.

Въпреки, че първоначалният вариант е включвал същия текст и по отношение на Албания, при последната версия той е отстранен и не се предлага дата за първо междуправителствено заседание с Тирана. Вместо това се изброяват няколко от предишните условия, преди всичко в областта на правосъдието и борбата против корупцията.

Ройтерс се позовава на дипломатически източник, според когото приемането на тези заключения ще зависи от Франция, като решението ще бъде взето лично от Еманюел Макрон.

Както е известно, Холандия, която също е с големи резерви към разширяването на Евросъюза, е склонна повече за преговори с Македония, отколкото с Албания.

Въпреки че е предвидено решението да бъде взето на 15-ти октомври в Люксембург, не е изключено досието да се предаде на правителствените и държавни ръководители, където Меркел и Макрон може да се опитат да постигнат компромис.

Възможни са два варианта: да се поставят допълнителни условия преди започването на преговорите или да се разделят Албания и Македония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!