Потенциален ядрен конфликт между Индия и Пакистан ще причини смъртта на 50 до 125 милиона човека в рамките на една седмица и ще доведе до сериозни изменения на климата. Американски учени са направили изследване по този въпрос и са публикували резултатите в „Science Advances”.

Според учените, образувалите се след ядрен взрив съдържащите въглерод аерозоли, в частност сажди (около 16-36 милиона тона) ще се издигнат в горните слоеве на тропосферата и ще започнат да поглъщат слънчевата светлина. В резултат на това достъпът на слънчеви лъчи до земната повърхност ще намалее с 20-30 %.

Като следствие от този процес ще настъпи глобално застудяване с около 2 до 5 градуса, което ще доведе до намаляване на валежите по цялата земя средно с 15-30 %. Това означава, че в Индия и Централен Китай, например, средногодишният обем на валежите ще бъде 0, а на Средния Запад и в североизточната част на САЩ ще намалее наполовина.

Най-силно охлаждане ще настъпи три години след началото на ядрената война. Температурният режим ще остане един и същ в продължение на 4 г., а възстановяването на атмосферата ще отнеме повече от 10 г.

Изработеният от учените компютърен модел е базиран на прогноза за ръста на ядреното въоръжение на Индия и Пакистан, според която през 2025 г. държавите ще притежават 400-500 единици ядрено оръжие с мощност от десетки до стотици килотона всяко. Според авторите, ако Индия активизира 100 стратегически ракети, а Пакистан – 150.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!