„Датска риболовна компания търси сезонни работници мъже и жени за събиране на зелен хайвер край Северно море. Заплащане – 130 евро на ден. Извънредната работа се заплаща допълнително по 20 евро на час.“

Анимус2

Тази обява за работа в рамките на 5 дни е привлякла над 120 българи. Част от хората, които са направили запитване, са с висше образование, квалифицирани, с предишен опит с работа в чужбина.

Всъщност, обявата не е истинска. Тя е социална провокация на фондация „Асоциация Анимус”. Част от национална кампания за превенция на трафика на хора и трудова експлоатация на българи в чужбина, в рамките на проект „Съвместни усилия от страна на България и Швейцария за незабавна и безусловна закрила на жертвите на трафик и превенция на трафика на хора”. Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Кампанията се прави трета поредна година, а целта й е да насочи вниманието на хората, търсещите възможности за работа извън страната, за рисковете да бъдат измамени и въвлечени в трафик на хора и експлоатация.

Animu3

Трудовата експлоатация е втора по брой взети жертви след сексуалната в България.

Това е причината Фондация „Асоциация Анимус“ да организира социалния експеримент с опасната обява за работа – събиране на зелен хайвер в Дания срещу 130 евро на ден. Хората изглежда са доста затормозени от това да осигурят добра прехрана за семейството си и са склонни да приемат всякакви лъжи за истина.

Във фалшивата обява са посочени рисковите елементи, които хората често пренебрегват и по този начин могат да бъдат поставени в ситуация на трудова експлоатация в чужбина.

Уязвими вече не са само хора, които са с ниско образование или са в социална изолация. Голяма част от хората имат висше образование, имат трудов стаж. Част от хората, които кандидатстваха дори посочват, че имат предишен опит в сезонната работа в чужбина. Имаше българи, които ни бяха писали на английски език. Но явно, когато един човек иска нещо много силно, той е склонен да пренебрегва рисковете, казая специално за ДЕБАТИ.бг Антоанета Василева от Фондация „Асоциация Анимус“.

Основно нещо в измислената  обява са парите, заплащането от 130 евро на ден абсолютно замъглява вниманието, не виждаш рисковите фактори, които самата крие. Един от рисковете – капан е самият „зелен хайвер”.

Хората пропускат знаците, важните неща. Очевидно, хората, които са ни писали, не са направили асоциация с българската приказка „да те пратят за зелен хайвер”. Част от хората не са обърнали внимание на това, че има прекалено малко информация за самата работа. В обява няма изисквания за самата длъжност, за уменията, които се търсят от работниците. В нашата обява пише, че не се изисква чужд език. Голяма част от хората смятат, че могат да го научат на място. Но, истината е, че без тези познания човек е изключително уязвим. По този начин той не може да потърси помощ на място, не може да попита това, което го интересува. Така комуникацията се свежда до миниум и се свежда до комуникация с трафиканта, който знае български. И така човекът получава невярна и недостоверна информация. Когато не знаеш езика, ти дори не можеш да разчетеш табелите или да попиташ как да стигнеш до най-близкото полицейско управление”, коментира още Антоанета Василева.

Animus-2

Според Международната организация на труда, в световен мащаб 21 млн. души са жертва на трудова експлоатация, хванати в капана на принудителния труд, в който са попаднали чрез измама. Принудително труд в частния сектор полагат 18.7 млн. (90%), а 14.2 млн. (68%) от тях са експлоатирани в селското стопанство, строителството, като домашни прислужници и в производството.

В Югоизточна Европа всеки 4-ти човек (на 1000 души) е жертва на трудова експлоатация.  Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по брой жертви в България след сексуалната експлоатация.

Истината е, че трафикантите са безкрайно иновативни и измислят какви ли не начини, за да заблудят хората и да ги поставят в капан, от който те не могат да излязат. Много често хората, остават без документи. Започва да се всява заблуда в тях, че сега като са без документи, те са нелегални и полицията ще ги вкара в затвора. А това не е вярно. Ако един човек без документи отиде в полицията и обясни ситуацията, в която е попаднал; ако сподели, че работи повече от уговореното предварително, а в замяна не получава никакви пари и не му се позволява да си тръгне, това веднага ще активира системата за подкрепа в страната, в която се намира.

Най-често подобни подвеждащи обяви се свързани със селското стопанство, строителството, гледането на възрастни хора, предупреждават от асоциацията

Хората трябва да бъдат бдителни и да знаят, че средната цена на ден в различните европейски страни е межу 20 и 90 евро, ето защо не бива да се подлъгват по по-високо заплащане”, посочват от „Анимус”.

Друго, върху което акцентира Антоанета Василева е, че хората трябва да проверяват какъв телефон или и-мейл е посочен в обявата. Обикновено ако кандидатствате за международна компания, тя не използва известните ни платформи за личен мейл, като например G-mail. Такива компании ползват  корпоративни имейл адреси.  Най-добре е обаче, ако сте решили да търситеж работа в чужбина, да го направите чрез легитимни и лицензирани компании. Друг съвет от „Анимус” е, да не изпращате СV и лични документи, освен ако те не са посочени като изрично изискване от работодателя.

Горещата линия на асоциацията, за тези, които биха желали да се консултират дали обявата, която четат, е безопасна, е 0800 186 76.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук