омар
Днес делото за каналджийство, за което са обвинени трима сирийци, тръгна в районния съд в Бургас.

„Давай, изкорени блокадата“ – така сириецът Ахмад окуражил съучастника са Омар да помете с автобус, пълен с мигранти, полицейски патрул в центъра на Бургас. При инцидента, станал на 25 август м.г., загинаха полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев.

Днес делото за каналджийство, за което са обвинени трима сирийци, тръгна в районния съд в Бургас. Подсъдимите Омар Аднан, Ахмад Муфит и Абдулах Ахмед признаха вина и поискаха споразумение с прокуратурата, но държавното обвинение отказа.

Омар призна и, че е бил пълнолетен

по време на кървавия инцидент – на близо 19 г. Първоначално сириецът се представи за непълнолетен, опитвайки да получи по-лека присъда, но съдебно-медицинска експертиза, както и съдебни поръчки от Сирия и Турция успяха да докажат, че той е бил пълнолетен по време на извършване на престъпленията. Стана ясно още, че той нямал опит в шофирането – стажът му зад волана бил едва няколко дни.

„Ще настояваме за максимални присъди. Те са с оглед начина на извършване на престъплението, арогантността, поведението на подсъдимите и броят на трификраните лица“, коментира наблюдаващият прокурор Мария Маркова.

Тримата сирийци са обвинени в различни престъпления. Омар Аднан е предаден на съд за четири отделни престъпни деяния. Първото е за противозаконното подпомагане на мигранти от Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот. Автобусът е управляван от неправоспособния Омар с висока скорост. 47-те мигранти са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни средства, пише „24 часа“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук