оръжия

Сектор „Трафик на културни ценности към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ дари на Историческия музей в град Бяла, Русенско, три оръжия. Това съобщи директорът на културния институт Иво Жейнов.

Поводът за дарението е 147-годишнината от Априлското въстание.

Жейнов обясни, че

предстои уникалните оръжия

да бъдат почистени и изложени в музея.

По думите му посетителите ще могат да видят характерен за българските земи пищов с кремъчно-спусков механизъм от около 1820 година. Силуетът на оръжието следва стандартните европейски линии от края на 19-и век. Петлето на ударния механизъм е с т. нар. форма „лебедова шия“. Обковът е изцяло стоманен с вбита красива линеарна месингова украса. Дървената ложа е майсторски орнаментирана, като част от нея е карирана. Калибърът е 16 милиметра.

„Второто историческо оръжие е белгийска версия на револвер „Гасер“ – модел от 1870 г., с цяла рамка, известен и като „Гасер Монтенегро“. Известно е, че

Васил Левски е използвал австрийски дългоцевен вариант

на същия модел „Гасер“, но с отворена рамка. Новият музеен експонат е произведен в Лиеж“, обясни Жейнов.

По думите му масовото производство и техническите качества на това оръжие го правят желано в борбите на българския народ за национално освобождение и обединение.

Третият предмет е кания за масивен османски ханджар от средата на 19-и век, изработена от нископробно сребро.

„Тя е богато украсена и е в прекрасно състояние. Ножницата е ръчно занаятчийско производство. Тя има кована украса във вид на геометрични орнаменти и три пояса от навита сребърна тел. Канията е без халка, което подсказва, че е носена в пояса. Този модел хладно оръжие е било разпространено между кюрдите в османската империя и е използвана на Балканите и в Близкия изток“, каза Жейнов.

Директорът на музея обясни, че град Бяла е тясно свързан с историята на Априлското въстание, където загиват Панайот Волов, Георги Икономов и Стоян Ангелов.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук