Антарктика
Антарктика

Проучване установи, че дъждът може да започне да замества снеговалежите в Арктика десетилетия по-рано, отколкото се смяташе досега и предупреди, че промяната, причинена от глобалното затопляне, може да има последици извън региона.

Арктика се затопля много по-бързо от останалата част на планетата, като там се топи морския лед и се добавя влага във въздуха, което вероятно ще увеличи валежите.

Сравнявайки най-новите прогнози с предишни климатични модели, изследването, публикувано в научното списание Nature Communications, оценява, че преминаването от годишни валежи, доминирани от снеговалежи, към такива, доминирани от дъждове, ще настъпи „едно или две десетилетия по-рано“.

„Промените ще бъдат по-сериозни и ще настъпят много по-рано от предвиденото, което ще има огромни последици за живота в Арктика и извън нея“, заяви пред АФП главният автор на изследването Мишел Маккристъл.

„Например през есента, когато настъпват най-големите промени, централната част на Арктика може да премине около 2070 г. в последния набор от модели в сравнение с 2090 г. в предишния набор“, добави Маккристъл, изследовател от канадския университет в Манитоба.

Но всичко зависи от степента на глобалното затопляне.

При сегашните темпове на затопляне дъждът може да доминира над снега в Арктика преди края на века, се казва в проучването.

Но според него ограничаването на затоплянето до 1,5 °C – най-амбициозната цел в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. – може да означава, че в Арктика ще продължи да преобладава снегът.

Гавин Шмидт, директор на Института за космически изследвания „Годард“ на НАСА, заяви, че резултатите „предполагат, че най-лошите въздействия могат да бъдат избегнати, ако страните изпълнят заявените си намерения за намаляване на емисиите в съответствие с Парижкото споразумение“.

Но Шмидт добави, че според него проучването не доказва, че промяната ще настъпи по-рано от очакваното.

Когато и да настъпи, преминаването от сняг към дъжд вероятно ще има сериозни последици за арктическата екосистема и извън нея.

Повече валежи от дъжд върху сегашната снежна покривка могат да доведат до увеличаване на повърхностния лед, което ще направи невъзможно за карибу и северните елени да търсят храна.

По-малко снежна покривка означава също, че Арктика ще загуби част от способността си да отклонява слънчевата топлина и светлина от повърхността на Земята и по този начин ще допринесе за затоплянето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук