Олаф Шолц
На снимката: Олаф Шолц

Олаф Шолц, който ще поеме поста на канцлер на Германия, подкрепя идеята за въвеждане на задължителна ваксинация срещу коронавирус. Това съобщи източник на партията пред АФП. Това се случва в момент, в който страната се бори с постоянно нарастващият брой на нови случаи на коронавирус.

Шолц, който провежда кризисни разговори с провинциалните лидери, заяви, че е „наясно, че сред законодателите се водят междупартийни дебати“ относно въвеждането на задължителна ваксина, съобщи източник от срещата.

Източникът, който е от лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) на Шолц, обаче посочва, че бъдещият канцлер симпатизира на подобна регулация.

Въвеждането на задължителни ваксини ще трябва да бъде одобрено от парламента.

Консервативният блок ХДС/ХСС на отиващия си канцлер Ангела Меркел, който няма да бъде част от бъдещата управляваща коалиция на Шолц, също се обяви в подкрепа на изискването гражданите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Шолц, Меркел и ръководителите на 16-те германски провинции обсъждат по-строги ограничения, за да се противопоставят на рекордно високите нива на инфекции и бързото запълване на леглата за интензивни грижи.

Сред обсъжданите мерки са затваряне на барове и клубове и ограничаване на големите събития.

Според германските медии Шолц е заявил пред участниците в разговорите, че подкрепя забраната за достъп на неваксинираните до повече части на обществения живот, включително до неосновни търговски обекти.

Обмислянето на по-строги мерки идва само няколко часа, след като Конституционният съд на Германия постанови, че мащабните ограничения, наложени по-рано по време на пандемията с цел спиране на инфекциите – включително комендантски час, затваряне на училища и ограничения за контакти – са законни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!