Ивайло Мирчев
На снимката: Ивайло Мирчев

„Лукойл“ трябва да бъде под оперативен контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес.“ Това заяви пред БНР бургаският депутат от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

„Представителят на държавата досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата“, коментира Мирчев в предаването „Преди всички“.

Красимир Първанов, пратен по времето на втория кабинет „Борисов“ като представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим“, още през януари заяви, че той не е длъжен да изпраща никакви отчети. Тогава за бездействието му сигнализира министърът на енергетиката Александър Николов.

Мирчев обясни, че в Румъния е имало „същият проблем с рафинерията на „Лукойл“, но компанията вече плаща данъци. Според Ивайло Мирчев подозренията са, че у нас „част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица“, но това няма как да се докаже.

Причините да се иска парламентарна комисия, която да разгледа дейността на „Лукойл“, Мирчев дефинира със „сложна геополитическа, сложна енергийни ситуация, ситуация на пълен форсмажор“.

Това искане идва на фона на позицията на Комисията по защита на конкуренцията, ръководена от майката на Александър Ненков, депутат от ГЕРБ. В нея се заявява, че КЗК неколкократно е извършвала проверки на Лукойл, но проблем не е бил открит, въпреки че проучвания на комисията показват, че 70% от обемите на данъчните складове у нас са собственост на „Лукойл” в допълнение към очевидния факт, че компанията притежава единствената рафинерия в България.

Темата за цените на горивата беше повдигната по един изключително странен начин миналата седмица от депутата от ГЕРБ – Делян Добрев, който се сети, че в България не се купува петролът „Брент”, чиято цена се повишава, а все още руски петрол, който е на по-ниска цена. За това обвини управляващите.

Това обаче не е тайна и още преди месец вицепремиерът Асен Василев заяви, че цената на едро не се е увеличила значително, а бензиностанциите се възползват от момента да натрупат печалба. Тогава той заяви, че контрол трябва да бъде оказан от КЗК, която очевидно не си върши работата.

В събота Бойко Борисов също заяви, че схемата за продажба на петрол през швейцарското дружество „Лукойл” ощетява българите. Според Мирчев позициите на ГЕРБ демонтрират „изключително политическо лицемерие“, защото по времето на управлението на ГЕРБ „Лукойл“ също не е плащала данъци.

Цените на горивата в България могат да бъдат значително по-ниски. Включително с реформа в данъчните складове, обобщи темата депутатът от ДБ. Припомняме, че проблемът с „Лукойл” не датира от тази година. В края на управлението си бившият премиер на България Иван Костова продаде „Нефтохим” на „Лукойл” за символичната цена от 100 милиона долара. През изминалата година пък стана ясно, че досега въпреки огромния пазарен дял, който „Лукойл” контролира, компанията не е плащала данъци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук